1 Συκωταριά αρνίσια,2 σκέπες αρνίσιες(μπόλιες,μαντήλες ,η όπως αλλιώς τις ξέρετε)
1 κρεμμύδι ξερό,6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα,μισό κιλό ρύζι Καρολίνα,
μισό ματσάκι άνηθο, 1 ματσάκι δυόσμο,ελαιόλαδο
1 μικρο ποτήρι του κρασιού,αλάτι κόκκινο και
μαύρο πιπέρι,ρίγανη,λίγο άσπρο κρασί,
μια κουταλιά πελτέ ντομάτας,νερό,1 αυγό.
Κόβετε, αφού την έχετε πλύνει πρώτα και και την έχετε αφήσει σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά της,τη συκωταριά σε κομμάτια όχι πολύ μικρά,το πνευμόνι αν θέλετε δεν το βάζετε όλο,
Κόβετε το ξερό κρεμμύδι ,βάζετε το αλάτι τα πιπεριά και τη ρίγανη και τα τσιγαρίζετε αρκετά.
Τα σβήνετε με το κρασί και τα κατεβάζετε από τη φωτιά αφού φύγουν όλα τα υγρά τους.
Κόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και όλα τα αρωματικά χόρτα
Τις μπόλιες τις έχετε πλύνει και αυτές καλά και τις έχετε αφήσει αρκετή ώρα σε ξυδόνερο για να φύγει η μυρωδιά του αρνιού.
Πλένετε το ρύζι αφού το έχετε καθαρίσει πρώτα.
Ρίχνετε το ελαιόλαδο και αφήνετε τα χορταρικά να μαραθούν αρκετά.
Ρίχνετε και τα εντόσθια και τα τσιγαρίζετε όλα μαζί.
Ρίχνετε και το ρύζι και τα ανακατευετε όλα καλά να ενσωματωθούν,ρίχνετε και τον πελτέ.
Ρίχνετε και μισό ποτήρι νερό και το βράζετε λίγο να φουσκώσει το ρύζι.
Παίρνετε ένα σκεύος
Κόβετε τη μπόλια κομμάτια,αφου την έχετε ξεπλύνει καλα να φύγει το ξύδι, κανονίζοντας το μέγεθος ανάλογα με το πόσες μερίδες θέλετε να κάνετε και με το μέγεθος του δοχείου.
Βάζετε αρκετή από τη γέμιση μέσα .
Και διπλώνετε τις τέσσερις άκρες να να τη κλείσετε μέσα.
Το γυρνάτε ανάποδα μέσα σε ένα ταψί και τα βάζετε στη σειρά.
Βάζετε και τις πατάτες που έχετε καθαρίσει και κόψει στη μέση ανάμεσα στα σαρμαδάκια.
Γίνονται πολύ νόστιμες και τραβάνε τα λίπη από το φαγητό.Χτυπάτε το αυγό και με ένα πινέλο αλείφετε ένα ένα τα σαρμαδάκια. Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο ακόμη,και αλάτι .
Βάζετε νερό λίγο πιο κάτω από το χείλος του ταψιού.
Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσιου στον αέρα.
Σε 40 περίπου λεπτά το ξεσκεπάζετε και δοκιμάζετε αν έχουν μαλακώσει οι πατάτες,ρίχνετε αν χρειάζεται και λίγο νεράκι ακόμη και αφήνετε το ταψί ξεσκέπαστο για να πάρει χρώμα το φαγητό.
1 κρεμμύδι ξερό,6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα,μισό κιλό ρύζι Καρολίνα,
μισό ματσάκι άνηθο, 1 ματσάκι δυόσμο,ελαιόλαδο
μαύρο πιπέρι,ρίγανη,λίγο άσπρο κρασί,
μια κουταλιά πελτέ ντομάτας,νερό,1 αυγό.
Κόβετε, αφού την έχετε πλύνει πρώτα και και την έχετε αφήσει σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά της,τη συκωταριά σε κομμάτια όχι πολύ μικρά,το πνευμόνι αν θέλετε δεν το βάζετε όλο,
Κόβετε το ξερό κρεμμύδι ,βάζετε το αλάτι τα πιπεριά και τη ρίγανη και τα τσιγαρίζετε αρκετά.
Τα σβήνετε με το κρασί και τα κατεβάζετε από τη φωτιά αφού φύγουν όλα τα υγρά τους.
Τις μπόλιες τις έχετε πλύνει και αυτές καλά και τις έχετε αφήσει αρκετή ώρα σε ξυδόνερο για να φύγει η μυρωδιά του αρνιού.
Πλένετε το ρύζι αφού το έχετε καθαρίσει πρώτα.
Ρίχνετε το ελαιόλαδο και αφήνετε τα χορταρικά να μαραθούν αρκετά.
Ρίχνετε και τα εντόσθια και τα τσιγαρίζετε όλα μαζί.
Ρίχνετε και το ρύζι και τα ανακατευετε όλα καλά να ενσωματωθούν,ρίχνετε και τον πελτέ.
Ρίχνετε και μισό ποτήρι νερό και το βράζετε λίγο να φουσκώσει το ρύζι.
Παίρνετε ένα σκεύος
Κόβετε τη μπόλια κομμάτια,αφου την έχετε ξεπλύνει καλα να φύγει το ξύδι, κανονίζοντας το μέγεθος ανάλογα με το πόσες μερίδες θέλετε να κάνετε και με το μέγεθος του δοχείου.
Βάζετε αρκετή από τη γέμιση μέσα .
Και διπλώνετε τις τέσσερις άκρες να να τη κλείσετε μέσα.
Το γυρνάτε ανάποδα μέσα σε ένα ταψί και τα βάζετε στη σειρά.
Βάζετε και τις πατάτες που έχετε καθαρίσει και κόψει στη μέση ανάμεσα στα σαρμαδάκια.
Γίνονται πολύ νόστιμες και τραβάνε τα λίπη από το φαγητό.Χτυπάτε το αυγό και με ένα πινέλο αλείφετε ένα ένα τα σαρμαδάκια. Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο ακόμη,και αλάτι .
Βάζετε νερό λίγο πιο κάτω από το χείλος του ταψιού.
Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσιου στον αέρα.
Σε 40 περίπου λεπτά το ξεσκεπάζετε και δοκιμάζετε αν έχουν μαλακώσει οι πατάτες,ρίχνετε αν χρειάζεται και λίγο νεράκι ακόμη και αφήνετε το ταψί ξεσκέπαστο για να πάρει χρώμα το φαγητό.
Το φαγητό αυτό είναι πολύ νόστιμο,το φτιάχνουμε εδώ στα μέρη μας το Πάσχα και σσυνοδεύεται από πράσινη σαλάτα και κρασί άσπρο,αλλά και όπως αλλιώς το προτιμάει ο καθένας. ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!
Όμορφη συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός Ανέστη
Φιλάκια ...
Σε ευχαριστώ πολύ,αληθώς ο Κυριος φιλακια και απο μένα.
ΔιαγραφήΧρόνια Πολλά!!Χριστός Ανέστη Νέλη μου!Πώ πώ τί πεντανόστιμος μεζές!!Δέν έχω δοκιμάσει!!!Θά τό φτιάξω σίγουρα!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά dimi μου,αν το φτιάξεις πες μου αν σου άρεσε είναι φαγητο εδώ της περιοχής μας,Καλή εβδομάδα να έχουμε.
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά Νέλλη μου, Χριστός Ανέστη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μεζεδάκι σου είναι από τα αγαπημενα του άντρα μου!
Γεια στα χεράκια σου!
Φιλιά!
Χρόνια πολλά Ελενα μου,είναι πολύ νοστιμο μεζεδάκι και αξιζει τον κόπο να το φάς έστω και μια φορά το χρόνο,φιλια πολλά.
ΔιαγραφήΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΝΕΛΙ ΜΟΥ , ΕΥΧΟΜΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΣ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΜΟΥ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΤΟΥ , ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ.. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΩ , ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΩ..ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ..ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΕΣΥ ΤΑ ΤΗΡΕΙΣ.. ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΝΕΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΑΝΩ ΠΑΝΩ ..ΦΙΛΟΥΘΚΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑληθώς ο Κύριος Δελφινάκι μου,ξεκούραστα δεν ήταν αλλά είχε τρεξιμο ευχαριστο με τις μέρες τις γιορτινές.Ειχε κατάνυξη και προσμονή για την Ανασταση του Κυριου,όλοι οι τόποι έχουν ομορφα έθιμα και μακάρι να μην αλλιώνονται,φιλάκια πολλά.
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά!!!Χριστός Ανέστη!!!Το φαγάκι σου δεν το εχω φτιάξει και θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!Φαίνεται πεντανόστιμο!!!Φιλάκια πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά,Αληθώς ο Κύριος,φτιάξτο τότε Σπυριδουλα μου θα σου αρέσει σίγουρα,φιλάκια πολλά και απο μένα.
ΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία:)
Σε ευχαριστώ πολύ,και του χρόνου νάμαστε καλά.
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά εύχομαι ,μυρωδάτα και γευστικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά Κατερινάκι με υγεία και όμορφες δημιουργίες.
ΔιαγραφήΧρόνια Πολλά Νέλη μου, Χριστός Ανέστη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πολύ μερακλίδικο το πιάτο σου και πάρα πολύ ευπαρουσίαστο!
Φιλιά πολλά!
Χρόνια πολλά Ερμιόνη μου,Αληθώς ο Κύριος,σε ευχαριστώ πολύ,φιλια και απο μένα.
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά Χρυσούλα μου, Χριστός Ανέστη!!! Το φαγητό σου, γιορτινό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧόνια πολλά Μαίρη μου ,Αληθώς ο Κύριος,ναι είναι απο αυτά που τα φτιάχνεις συνηθως ορισμένες γιορτινές μέρες.
ΔιαγραφήΧρόνια Πολλά κατά τα ειωθότα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή αυτό δυσκολεύομαι να το...φτιάξω, αλλά μπορώ να το απολαύσω με μεγάλη ευχαρίστηση, για βάλε το σε παρακαλώ στη λίστα!
Z.
Χρόνια πολλά Ζαμπία μου,έλα που δυσκολεύεσαι,έχεις φτιαξει εσύ ουυυυυυυ,αλλα δεν πειράζει θα στο φτιάξω εγώ ,οκ μπηκε στη λίστα με τα άλλα,φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΧρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη!!!!αγαπημένη συνταγή νοστιμη μου αρέσει!!!!να σαι καλά!!!!φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά,Αληθώς ο Κύριος,χαίρομαι που σου αρέσει,να είσαι και εσύ καλά,φιλιά και απο μένα.
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά, Νέλη μου!!! Χριστός ανέστη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ σαρμάς σου φαίνεται πολύ νόστιμος και καλομαγειρεμένος! Και η συνταγή δείχνει πολύ εύκολη! Μας ανοίγεις την όρεξη και είναι δύσκολη ώρα... ;-)
Πολλά φιλάκια!
Χρόνια πολλά,Αληθώς ο Κύριος,ναι είναι σχετικά εύκολη συνταγή,να το φτιάξεις για να το δοκιμάσεις,πολλά φιλάκια και απο μένα.
ΔιαγραφήΧριστός Ανέστη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά!!!
Δεν έχω φάει ποτέ σαρμά..χμμμ..μου βάζεις ιδέες!!
Φιλιά πολλά!
Χρόνια πολλά ,Αληθώς ο Κύριος,αν σου αρέσει η γεύση του αρνιού,ειναι ένα πολύ καλό πιάτο,φιλιά πολλά και απο μένα.
ΔιαγραφήΜπομπάρια τα λεμε στον τόπο μου,απαραιτητα στο πασχαλιάτικο μενού...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπομπάρι εδω λέμε τη μπαμπω, απο χοιρινά γεμιστά έντερα που κανουμε τα Χριστούγεννα.
Διαγραφήxronia polla poli omwrfh h sintagh soy ua thn kano giath den th ijera filia......
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια σου πολλά,να τη φτιάξεις για να τη δοκιμάσεις,φιλιά και απο μένα.
ΔιαγραφήΝέλλη μου χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη ! Ελπίζω να πέρασες όμορφα και τους τρέλανες με τα υπέροχα φαγητά σου !Το όνομα σαρμάς δεν το ξέρω , μου θυμίζει κάτι παρόμοιο που κάνουν στις Σέρρες , τσιγεροσαρμά το λένε !Έφαγα μια φορά και μου άρεσε πάρα πολύ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά Όλυμπία μου,Αληθώς ο Κύριος,καλά πέρασα άν και κουράστηκα λίγο,το ίδιο φαγητό είναι το λέμε και έτσι,είναι πολύ νοστιμο.
ΔιαγραφήΤελικά διαπιστώνω οτι πολλά φαγητά σου δε τα έχω όχι μόνο φτιάξει ποτέ,ούτε καν φάει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝελάκι πρωτοπορείς!μέχρι και η Ζαμπία δηλώνει δυσκολία,τι να πω τότε εγώ;
Φιλάκια πολλά και Χρόνια Πολλά για την ημέρα...
Την αγάπη μου και τη σκέψη μου
Μάλλον έχουμε διαφορές στην κουζίνα,θα μαθουμε η μια στην άλλη συνταγες απο το μερος μας,ασε τη Ζαμπία να λεει αυτή ολα τα μπορέι απλά ξεκινήσαμε μια λισταχαχαχαχαχα ,χρόνια μας πολλά να μας χαίρονται πολλά φιλιά.
ΔιαγραφήΔεν φέρνεις κανένα κομμάτι απο εδώ δεν ξέρω να κάνω.....
ΑπάντησηΔιαγραφή