Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Γλυκό κουταλιού κυδώνι




 1 κιλό κυδώνια,1 κιλό και 350 γραμμάρια ζάχαρη,3 φλυτζάνια τσαγιού νερό (μέγεθος μέτριο ,σας το δείχνω στη φωτογραφία)
3 λεμόνια,ένα κλαράκι αρμπαρόριζα,ίσως να θέλετε για άρωμα βανίλια προσθέτετε 2 βανίλιες ,αλλά κατά την προσωπική μου άποψη
η αρμπαρόριζα με το κυδώνι ταιριάζει απίστευτα γι αυτό καλό είναι να βάλετε αυτήν μέσα στο γλυκό για άρωμα.
(Αν έχετε μεγαλύτερη ποσότητα κυδωνιών προσαρμόζετε ανάλογα και τα υπόλοιπα υλικά σας)
Καθαρίζετε τα κυδώνια με το εργαλείο που έχετε για τις πατάτες,τα καρότα κ.α
Στίβετε το χυμό από τα λεμόνια για να τον έχετε για την ώρα που θα τον χρειαστείτε .
 Πλένετε και το κλαράκι της αρμπαρόριζας καλά.
Αφού κόψετε στη μέση τα κυδώνια και μετά ξανά στη μέση,τα κόβετε σε φέτες και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε μπαστουνάκια.
Αν έχετε τρίφτη χονδρό για γλυκό κυδώνι τα περνάτε από εκεί,εγώ δεν έχω και δεν ήθελα και να προμηθευτώ γιατί έτσι τα έκοβε και η μαμά μου και τη θυμάμαι πάντα μ αυτό.
Έχετε γεμίσει από πριν μια λεκανίτσα με νερό που έχετε στύψει και το χυμό του ενός λεμονιού.
Εκεί μέσα βάζετε τα κομματάκια το κυδώνι για να μην κοκκινίζει.
Έτσι τα κόβετε μέχρι τέλος


 Αφού τα έχετε κόψει όλα τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με χλιαρό με νερό και τα βάζετε να βράσουν για λίγο.
Μόλις αρχίσει το βράσιμο στην κατσαρόλα τη βγάζετε από τη φωτιά και τα αδειάζετε σε ένα σουρωτήρι.
 Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη για το σιρόπι
 Το βράζετε μέχρι να αρχίσει να δένει
 Τότε ρίχνετε και το κυδώνι
 Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες ρίχνετε την αρμπαρόριζα και το χυμό από τα δύο λεμόνια.
Συνεχίζετε ακόμη λίγο το βράσιμο και το κατεβάζετε από τη φωτιά.
Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει καλά,καλό είναι να το αφήσετε μια ολόκληρη μέρα για να βγάλει και το κυδώνι όλα του τα υγρά.
Την επόμενη μέρα δοκιμάζετε το σιρόπι αν είναι καλά δεμένο.
Αυτό θα το καταλάβετε αν ρίξετε μια σταγόνα σε ένα πιάτο και σταθεί χωρίς να σκορπίσει αμέσως.
 Αν σας φανεί λίγο νερουλό το σιρόπι βγάζετε με τρυπητή κουτάλα τα κυδώνια και το βράζετε ξανά λίγο και ξαναρίχνετε το κυδώνι.
Το αφήνετε μέχρι να κρυώσει ξανά καλά και το βάζετε στα βάζα.
Αν θέλετε καβουρδίζετε και λίγα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και τα ρίχνετε στο γλυκό σας.
 Είναι η εποχή των κυδωνιών και είναι κρίμα να μην τα εκμεταλλευτείτε.Γίνονται απίθανο γλυκό του κουταλιού που συνοδεύει μια χαρά τα καφεδάκια σας.....
 Ταιριάζει απίθανα πάνω σε γιαούρτι στραγγιστό,μπορεί να προστεθεί σε διάφορα γλυκά που έχουν μέσα φρούτα όπως κέικ κορμοί και άλλα.
Εμένα προσωπικά μαζί με το γλυκό σταφύλι μου θυμίζει ότι ήρθε ο Χειμώνας και με προδιαθέτει για παρεούλα γλυκιά με φίλες και ψιλοκουβεντούλα
Φτιάξτε το ,απολαύστε το και στην υγειά σας
                                       
                                                 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!!

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

'Ενα "γλυκό" απόγευμα στης Μάρως


 ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
5 αυγά,5φλυτζανάκια του καφε άχνη ζάχαρι
5 φλυτζανακια του καφέ αλεύρι που φουσκώνει
μόνο του.
 Σπατε τα αυγά σε μια λεκανίτσα
και ριχνετε μεσα σ αυτα και τη ζάχαρη.

 Αφου τα χτυπήσετε καλα να λιώσει η ζάχαρη ρίχνετε και το αλεύρι.
Αν γίνει λίγο σφιχτός ο χυλός ρίχνετε μισο φλυτζανάκι του καφέ νερό.
Το πόσο αρύς η σφιχτός είναι ο χυλός εξαρτάται απο το μεγεθος των αυγών
 Το βάζετε σε ένα ταψι νούμερο 30 και το ψήνετε στους 150
βαθμούς Κελσίου για 20  περίπου λεπτά.
Πρίν το βγάλετε απο το φουρνο το δοκιμάζετε με οδοντογλυφίδα.
Το αφήνετε να κρυώσει ...
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
1κρέμα γάλακτος 330 ml,1 φλυτζάνα του τσαγιού ζάχαρη άχνη,1 κουτάκι τυρί κρέμα.
Χτυπάτε το τυρί με την άχνη ζάχαρη και προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος
Τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν μια σαντιγί αφράτη που να στέκεται καλά.
 Αφού έχει κρυώσει καλά το παντεσπάνι σας
 Το βγάζετε από το ταψί γυρνώντας το ανάποδα σε μια πιατέλα
 ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ

2 ποτήρια γάλα,2 κουταλιές σούπας ζάχαρη,2 κουταλιές σούπας νες καφέ ,λίγο κονιάκ η ουίσκι.
 Κόβετε το παντεσπάνι στη μέση με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι ,κατά μήκος...
Αφού το έχετε χωρίσει σε δύο μέρη
 Αρχίζετε να ρίχνετε κουταλιές από το σιρόπι που έχετε ετοιμάσει πιο πριν
Ρίχνετε μέχρι να βραχεί καλά όλη η επιφάνεια από το παντεσπάνι.
 Χωρίζετε την κρέμα σε δυο ίσα μέρη.

Και αρχίζετε να την αλείφετε στην επιφάνεια από το παντεσπάνι,το καλύπτετε καλά όλο
 Και μετά αφού στρώσετε τη σαντιγί βάζετε σε ένα στραγγιστήρι σκόνη κακάο και το ρίχνετε πάνω στην επιφάνεια.Για να πέσει καλά το κακάο το βοηθάτε λίγο με το δάχτυλο σας
 Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με πριν για να σιροπιαστεί και το πάνω μέρος από το παντεσπάνι.

Το αλείφετε ξανά με σαντιγί
 Και κοσκινίζετε για άλλη μια φορά με κακάο την επιφάνεια και το γλυκό σας είναι έτοιμο.
Αυτό το γλυκό έχει συνοδέψει πολλά καφεδάκια μας,απόγευμα και πρωί.
Ταιριάζει πολύ ωραία και μετά από φαγητό η με το απογευματινό σας τσάι
Η φίλη μου η Μάρω το φτιάχνει καταπληκτικά και το συγκεκριμένο απόγευμα μου έκανε τη χάρη να το φτιάξει την ώρα που ήμουν εγώ εκεί και εγώ φυσικά δεν έχασα την ευκαιρία να το φωτογραφίσω και να σας το παρουσιάσω...Φτιάξτε το ,είναι πολύ νόστιμο και ελαφρύ τρώγεται άνετα και ευχάριστα...........
                                         ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!

Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

Γλώσσα μασχαρίσια στο φούρνο και βραστή λαδολέμονο



Μια γλώσσα μοσχαρίσια,2 λεμόνια,κρασι ασπρο,κοκινο ,μαυρο πιπερι, αλατι,θυμαρι ,κολιανδρο,ελαιόλαδο.
 Αφήνετε αρκετές στο νερό τη γλώσσα για να βγάλει όλο το αίμα και αλλάζετε τακτικά το νερό ,θα το αλλάξετε 2-3 φορές.
Τη βράζετε σε χύτρα ταχύτητος περίπου 1 ώρα.

Την αφήνετε να κρυώσει καλά και βγάζετε την πέτσα της και έτσι μένει μόνο  το κρέας το οποίο κόβετε σε φέτες, ρίχνετε αλάτι μαύρο πιπέρι λεμόνι και λάδι και το τρώτε σαν μεζεδάκι..

 Μπορείτε όμως να τη φτιάξετε και στο φούρνο.
Όπως είναι κομμένη σε φέτες τις βάζετε στη σειρά σε ένα ταψί,ρίχνετε από πάνω κόκκινο και μαύρο πιπέρι αλάτι,κολιανδρο και θυμάρι,το χυμό από τα λεμόνια και το κρασί και τα βάζετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και τις ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.



Τις σερβίρετε σαν μεζεδάκι αλλά άνετα γίνονται και κυρίως πιάτο με σαλάτα και κρασάκι.
Είναι ένα κομμάτι του ζώου που δεν βρίσκεις εύκολα η πολλοί δεν θα το τρώνε κιόλας αλλά είναι πολύ καλός μεζές για ορισμένους
                                       ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!