Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

Ταραμοσαλάτα



250 γραμμάρια ταραμά από τον ανοιχτόχρωμο ,7-8 λεμόνια,1 κούπα ελαιόλαδο,μια κούπα καλαμποκέλαιο,την ψίχα από 1 ψωμί του κιλού,4-5 κουταλιές πουρέ  πατάτας σε σκόνη.

( οι ποσοτητες που βλέπετε εδώ δεν αντιστοιχούν στη συνταγή ,είναι απλά για να δειξω τα υλικά.)
 Βάζετε τον ταραμά με λίγο από το ελαιόλαδο και το καλαμποκέλαιο να χτυπιούνται στο μίξερ που το έχετε να δουλεύει σε μέτρια ταχύτητα.
Μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού με λίγο νερό.
 Κόβετε τα λεμόνια στη μέση και τα στίβετε ,ρίχνετε σιγά σιγά το χυμό τους διαδοχικά με τα δύο λάδια στον κάδο του μίξερ.
Ρίχνετε λίγη λίγη και την ψίχα του ψωμιού αφού την στίψετε πρώτα λίγο να φύγουν τα πολλά υγρά της και συνεχίζετε το χτύπημα,καλά είναι το μίξερ σας να έχει βάση γιατί χρειάζεται αρκετή ώρα χτύπημα μέχρι να γίνει  η ταραμοσαλάτα σας λεία.
 Προς το τέλος του χτυπήματος ρίχνετε και τη σκόνη του πουρέ ενώ συνεχίζετε το χτύπημα για να γίνει πιο αφράτη η ταραμοσαλάτα σας και να τραβήξει και τα υγρά που τυχόν θα έχει.
Προς το τέλος του χτυπήματος δυναμώνετε την ταχύτητα του μίξερ και το αφήνετε έτσι για 3-4 λεπτά.
Είναι η σαλάτα που έχει την τιμητική της μαζί με τα λαγάνα στα κούλουμα.
Η πλέον δημοφιλής των ημερών αυτών.Πάντα μας συνόδευε στο πέταγμα του χαρταετού ,μαζί με ελίτσες και χαλβά.
Επίσης θα ήθελα να σας πω ένα έθιμο της Αποκριάς που έχουμε εδώ στα μέρη μας.
Το μεσημέρι λοιπόν της τελευταίας Κυριακής την Αποκριάς μαζεύεται όλη η οικογένεια στο σπίτι και εκεί οι μικρότεροι ζητάνε πρώτοι συγγνώμη για την περίπτωση που θα είχαν στενοχωρήσει τους μεγαλύτερους με κάτι που είχαν κάνει η είχαν πει,και το ίδιο κάνουν μετά και οι μεγαλύτεροι,μετά στο τέλος του φαγητού τρώνε ένα βραστό αυγό για να κλείσει το στόμα μιας και θα αρχίσει η νηστεία της Σαρακοστής και θα ανοίξει πλέον με το κόκκινο αυγό του Πάσχα .
Εύχομαι σε όλους σας καλά να περάσετε το τριήμερο να χαρείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα,να ξεδώσετε από το άγχος της καθημερινότητας και να ξεφύγετε λιγάκι από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
      ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ,ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ,ΣΑΣ ΦΙΛΩ!!!!!!!

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Χταπόδι με κριθαράκι


 1 χταπόδι μεγάλο η 2 μικρά,μισό σακουλάκι κριθάρακι,1 κόκκινη πιπεριά,ενα καρότο ,μισό ματσάκι μαιντανό,μισό ποτηράκι τσίπουρο,1 ποτηράκι ελαιόλαδο,αλάτι ,κόκκινο και μαύρο πιπέρι,θυμάρι,λίγο ξύδι και λίγο κρασί,1 κουταλιά ντοματοπελτέ και ντομάτα τριμένη
Βράζετε το χταπόδι στη χύτρα ταχύτητος για 40 λεπτά η σε κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει, στο νερό που θα βράσει βάζετε λίγο ξυδι και λίγο κρασί.
Το καθαρίζετε απο τις πέτσες τις σκούρες που έχει  και το κόβετε σε κομμάτια.






Σε ένα τηγάνι βάζετε το κριθαράκι με το μισό ελαιόλαδο και το τηγανίζετε σε σιγανή φωτιά να ροδοκοκκινίσει,έτσι θα μείνει σπυρωτό και δε θα λασπιάσει στο φαγητό σας.



Ψιλοκόβετε το μαιντανό,την πιπεριά σε ροδέλες και το καρότο το τρίβετε σε τρίφτη.
Τα βάζετε στην κατσαρόλα με τα πιπέρια το αλάτι και το θυμάρι.
Ρίχνετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να τσιγαριστούν ελαφρά.
Τα σβήνετε με το τσίπουρο και αφήνετε να βράσουν λίγο ακόμη.
Ετοιμάζεται και τη ντομάτα
 Εδώ έχω ντομάτα τριμμένη από το Καλοκαίρι σε σακουλάκια στη κατάψυξη,είναι πολύ ωραία για τα φαγητά σας,έχω βάλει και μια κουταλιά ντοματοπελτέ για πιο ωραία γεύση.
Τα βράζετε όλα μαζι αφού ριξετε και το κριθαράκι
 Το βράζετε μέχρι να πιεί τα μισά υγρά,το σβήνετε και κλείνετε για ενα 15 λεπτο το καπάκι της κατσαρόλας χωρίς να την τραβήξετε απο το μάτι.
Ετσι θα τραβήξει το κριθαράκι και τα υπόλοιπα υγρά και θα γίνει σπυρωτό και με όσο ζουμί πρέπει να έχει.

Είναι ένα ωραίο και εύκολο πιάτο,μοιάζει με το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι που κάνουμε ,αλλά το κριθαράκι νομίζω το κάνει πιο νόστιμο.
Ταιριάζει με σαλάτα πράσινη και ούζο η τσίπουρο.................
                             ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

Πλέκουμε τώρα...όπως τρέχουμε τώρα.


 Όπως κάθε Χειμώνα έτσι και φέτος ξαναθυμήθηκα το αγαπημένο μου πλέξιμο,σας το έχω ξαναπεί ότι  το πλέξιμο λειτουργεί σε μένα ως ένα πολύ καλό χαλαρωτικό....
Και δεν αρχίζω ποτέ μόνο ένα πλεκτό....
Έχω διάφορα και όταν θέλω  να πλέξω ,πιάνω ένα από τα πολλά.
Ξέρω όσες ασχολείστε με το πλέξιμο θα το κάνετε και εσείς σίγουρα.
Πιο παλιά έπλεκα πιο πολύπλοκα πράγματα ,όμως πλέον δεν θέλω να ζορίζομαι και πολύ.
 Έτσι αρκούμαι σε απλότερα αλλά εξίσου χρήσιμα  και όμορφα.
Το τελευταίο που έφτιαξα είναι αυτό το όμορφο μπολερό -ζακετάκι.
Στρώνει πολύ όμορφα φορεμένο είναι πρακτικό και ταίριασε πολύ σ αυτήν που θα το φοράει...
Το είχα ξαναπλέξει και παλιότερα αλλά είναι λίγο διαφορετικός ο τρόπος που ράβεται στις δυο περιπτώσεις.
 Στη μία περίπτωση ράβεται όπως βλέπετε διπλώνοντας το στη μέση και στην άλλη διπλώνοντας το στα τέσσερα..
Αυτό εδώ είχα υποσχεθεί από παλιότερη ανάρτηση να σας δείξω τι θα γινόταν....


 http://neli62.blogspot.gr/2013/01/blog-post_11.html   Ε..τέλειωσε λοιπόν και έγινε ένα πολύ ζεστό και πρακτικό κασκολάκι που συνοδεύεται και από σκούφο αλλά δεν έχω δυστυχώς τη φωτο του.

Τώρα ...όσες πλέκετε σίγουρα θα έχετε  πολλά μικρά κουβαράκια που μένουν από τα διάφορα πλεκτά σας...
Μια πολύ καλή ιδέα να τα αξιοποιήσετε είναι να πλέξετε τη δικιά σας κουρελού.
Πολύ χρήσιμη για να την στρώσετε όπου σας βολεύει.
Σε μας εδώ βρήκε μια χαρά την θέση της....
Ο Ρόκυ πολύ την ευχαριστήθηκε στο κρύο.









Φυσικά δε σταμάτησα να πλέκω τα γνωστά σε όλες σας σουβερ ....



Και πως ήταν δυνατόν να έρθει Χειμώνας και να μην πλέξω τα σοσονάκια η τερλίκια όπως τα λέμε εμείς εδώ για το κρύο ....
Δεν μας έχει μείνει πολύ ακόμη από το Χειμώνα...
Μου το είπε το πρώτο Ζουμπούλι που άνθισε στον κήπο και πολύ χάρηκα που το είδα
Η Άνοιξη έρχεται  και θα φέρει μαζί της όλες τις χάρες της και τις ομορφιές της...αλλά μέχρι τότε ας πλέκουμε όσες η και όσοι ,γιατί όχι? μας αρέσει ,μας ξεκουράζει,μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και χαρούμενα βλέποντας όσα έχουμε δημιουργήσει και φροντίζοντας τους αγαπημένους μας που θα τα φορούν και θα αισθάνονται καλά......

Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Φτερούγες κοτόπουλου πικάντικες


 1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου,μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο,σόγια σος,ταμπασκο,(αν δεν έχετε βάζετε μπούκοβο) 4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες,αλάτι,πιπέρι,κύμινο,2 κουταλιές  σούπας μουστάρδα,1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας,2 κουταλιές σούπας κέτσαπ,ένα ποτηράκι,ρετσίνα,χυμό από ένα λεμόνι,κόλιανδρο,1 κουταλιά γλυκού  μέλι.


 Καθαρίζετε καλά τις φτερούγες και τις πλένετε,τις πασπαλίζετε με το μείγμα μπαχαρικών.

 Ετοιμάζετε τη σάλτσα που θα ρίξετε πάνω στις φτερούγες με όλα τα υλικά που σας είπα πιο πάνω.
Βάζετε τις φτερούγες σε ένα ταψί πασπαλισμένες με τα μπαχαρικά και  λίγο λάδι
και από  πάνω ρίχνετε αυτή τη σάλτσα.
Τις ψήνετε για μισή ώρα στον αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Τις βγάζετε τις γυρνάτε από την άλλη μεριά και τις ψήνετε για να κοκκινίσουν και από εδώ.
Τις συνοδεύετε με πιλάφι,πουρέ η  και με μια σαλάτα μόνο και κρασακι άσπρο...
Ένα πιάτο ,πολύ εύκολο,πικάντικο,νόστιμο,οικονομικό και χορταστικό...
Είμαι σίγουρη θα σας αρέσει πολύ ειδικά σε όσους αρέσει το κοτόπουλο.
                      ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!