Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Γλυκό κουταλιού κυδώνι




 1 κιλό κυδώνια,1 κιλό και 350 γραμμάρια ζάχαρη,3 φλυτζάνια τσαγιού νερό (μέγεθος μέτριο ,σας το δείχνω στη φωτογραφία)
3 λεμόνια,ένα κλαράκι αρμπαρόριζα,ίσως να θέλετε για άρωμα βανίλια προσθέτετε 2 βανίλιες ,αλλά κατά την προσωπική μου άποψη
η αρμπαρόριζα με το κυδώνι ταιριάζει απίστευτα γι αυτό καλό είναι να βάλετε αυτήν μέσα στο γλυκό για άρωμα.
(Αν έχετε μεγαλύτερη ποσότητα κυδωνιών προσαρμόζετε ανάλογα και τα υπόλοιπα υλικά σας)
Καθαρίζετε τα κυδώνια με το εργαλείο που έχετε για τις πατάτες,τα καρότα κ.α
Στίβετε το χυμό από τα λεμόνια για να τον έχετε για την ώρα που θα τον χρειαστείτε .
 Πλένετε και το κλαράκι της αρμπαρόριζας καλά.
Αφού κόψετε στη μέση τα κυδώνια και μετά ξανά στη μέση,τα κόβετε σε φέτες και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε μπαστουνάκια.
Αν έχετε τρίφτη χονδρό για γλυκό κυδώνι τα περνάτε από εκεί,εγώ δεν έχω και δεν ήθελα και να προμηθευτώ γιατί έτσι τα έκοβε και η μαμά μου και τη θυμάμαι πάντα μ αυτό.
Έχετε γεμίσει από πριν μια λεκανίτσα με νερό που έχετε στύψει και το χυμό του ενός λεμονιού.
Εκεί μέσα βάζετε τα κομματάκια το κυδώνι για να μην κοκκινίζει.
Έτσι τα κόβετε μέχρι τέλος


 Αφού τα έχετε κόψει όλα τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με χλιαρό με νερό και τα βάζετε να βράσουν για λίγο.
Μόλις αρχίσει το βράσιμο στην κατσαρόλα τη βγάζετε από τη φωτιά και τα αδειάζετε σε ένα σουρωτήρι.
 Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη για το σιρόπι
 Το βράζετε μέχρι να αρχίσει να δένει
 Τότε ρίχνετε και το κυδώνι
 Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες ρίχνετε την αρμπαρόριζα και το χυμό από τα δύο λεμόνια.
Συνεχίζετε ακόμη λίγο το βράσιμο και το κατεβάζετε από τη φωτιά.
Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει καλά,καλό είναι να το αφήσετε μια ολόκληρη μέρα για να βγάλει και το κυδώνι όλα του τα υγρά.
Την επόμενη μέρα δοκιμάζετε το σιρόπι αν είναι καλά δεμένο.
Αυτό θα το καταλάβετε αν ρίξετε μια σταγόνα σε ένα πιάτο και σταθεί χωρίς να σκορπίσει αμέσως.
 Αν σας φανεί λίγο νερουλό το σιρόπι βγάζετε με τρυπητή κουτάλα τα κυδώνια και το βράζετε ξανά λίγο και ξαναρίχνετε το κυδώνι.
Το αφήνετε μέχρι να κρυώσει ξανά καλά και το βάζετε στα βάζα.
Αν θέλετε καβουρδίζετε και λίγα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και τα ρίχνετε στο γλυκό σας.
 Είναι η εποχή των κυδωνιών και είναι κρίμα να μην τα εκμεταλλευτείτε.Γίνονται απίθανο γλυκό του κουταλιού που συνοδεύει μια χαρά τα καφεδάκια σας.....
 Ταιριάζει απίθανα πάνω σε γιαούρτι στραγγιστό,μπορεί να προστεθεί σε διάφορα γλυκά που έχουν μέσα φρούτα όπως κέικ κορμοί και άλλα.
Εμένα προσωπικά μαζί με το γλυκό σταφύλι μου θυμίζει ότι ήρθε ο Χειμώνας και με προδιαθέτει για παρεούλα γλυκιά με φίλες και ψιλοκουβεντούλα
Φτιάξτε το ,απολαύστε το και στην υγειά σας
                                       
                                                 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!!

13 σχόλια:

  1. Νέλλη μου ,καλό χειμώνα ! Με τόσο γλυκές νοστιμιές πιστεύω ότι μπορεί να είναι κρύος ο χειμώνας αλλά με φίλες και παρεούλα ,θα είναι σίγουρα ζεστός και "χουχουλιάρικος " ! Όπως πάντα οι οδηγίες κατανοητές και δείχνουν ότι μπορεί να γίνει πολύ εύκολα η εκτέλεση της συνταγής .Γειά στα χέρια σου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όμορφο, αρωματικό γλυκό του κουταλιού και τόσο όμορφες οι φωτογραφίες σου!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχη η συνταγή σου Νέλη μου!Σού πέτυχε καί στό χρώμα αλλά καί στό δέσιμο τού σιροπιού!
    Καί εγώ αρμπαρόριζα βάζω!Ακόμα δέν τό έφτιαξα καί αρέσει πολύ στήν Φλωρίτσα μου!
    Πολύ όμορφη η φωτογραφική σου παρουσίαση!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα θα με κάνεις να ψάχνω για κυδώνια...χαχα!!
    Υπέροχο γλυκό και οι φωτογραφίες σου τόσο ζωντανές που παραλίγο να αρπάξω το κουταλάκι και να φάω!
    Φιλιά πολλά και καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειλικρινά η πρώτη φωτογραφία μού άνοιξε την όρεξη για γυναικεία παρεούλα με κουβέντα, καφεδάκι και γλυκάκι!
    Μου αρέσει που έβαλες αρμπαρόριζα! Έγινε πολύ αρωματικό σίγουρα!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά κουταλιού, ειδικά πάνω από γιαουρτάκι, δεν έχω καλύτερο!!!!
    Μου αρέσει που σου έγινε τραγανό!!
    Φιλιά Νέλλη μου, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τα πιο αγαπημένα γλυκά κουταλιού!!!! Προμηθεύτηκα μερικά από το χωριό και θα φτιάξω τις επόμενες μέρες!!!! Έχεις απόλυτο δίκιο Νέλη μου μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο αλλά ως συνοδευτικό σε πολλές άλλες παρασκευές!!!!
    Καλό ΣΚ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αργοπορημένη μεν, τυχερή δε!
    Βρήκα το κέρασμα έτοιμο! Αγαπημένο γλυκό!
    Τη γλύκα του να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από τα πιο αρωματικά και τα πιο ωραία γλυκά κουταλίου, Νέλη μου.
    Τα έβλεπα χθες στην λαϊκή τα κυδώνια, αλλά όλο αντιστεκόμουν, καθώς είναι βέβαιο ότι θα φάω ένα βάζο μόνη μου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού κατά κοινή ομολογία, Νέλη, το γλυκό κυδώνι! Ετοιμάζομαι να φτιάξω και φέτος μιας και το περσινό μας σχεδόν τελείωσε!! Καλοφάγωτο!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απο τα αγαπημένα μου... φαντάζομαι και της μισης Ελλάδας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ που με επισκεφθήκατε και σχολιάσατε........