Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014

Τσουρέκι Πασχαλινό


 2,5 κιλά αλεύρι,5 αυγά ολόκληρα και δύο κρόκους(αν τα αυγά σας είναι μικρά μπορείτε να βάλετε 1-2 ακόμη),1 κιλό ζάχαρη,2 κούπες γάλα,500 γραμμάρια μαργαρίνη,1 κούπα σπορέλαιο,2 κουταλάκια κοφτά αλάτι,4 βανίλλιες,2 πορτοκάλια το χυμό και το ξύσμα,1 σακουλάκι μαχλέπι,1 σακουλάκι κακουλέ(περίπου 8 γραμμάρια από το καθένα και λίγη τριμμένη μαστίχα,(τη μαστίχα με μέτρο γιατί θα στιφίζουν τα τσουρέκια αν σας πέσει παραπάνω).


 Για τη μαγιά των τσουρεκιων
8 σακουλάκια  ξερή μαγιά,1 κούπα χλιαρό νερό,αλεύρι.





 Κάνετε πρώτα το χυλό της μαγιάς και τον αφήνετε μέχρι να φουσκώσει(περίπου 1 ώρα)

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε το αλεύρι και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο.
Εκεί βάζετε τις βανίλλιες το αλάτι,το μαχλέπι,το κακουλέ,τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπάτε καλά στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και ρίχνετε λίγο λίγο το χυμό πορτοκαλιού.
Λιώνετε σε μιά μικρή κατσαρόλα τη μαργαρίνη με το λάδι.
Ζεσταίνετε το γάλα.
Ρίχνετε στη λεκάνη με το αλεύρι και τα άλλα υλικά τη μαγιά που φτιάξατε,στη συνέχεια το μείγμα με τα αυγά ,το γάλα χλιαρό και από το μείγμα μαργαρίνης λαδιού το μισό και περισσότερο.
Βουτάτε τα χέρια στο μείγμα λαδιού μαργαρίνης
και ζυμώνετε με κινήσεις κυκλικές και από έξω προς τα μέσα.
Στο τέλος αλείφετε τη ζύμη με το λάδι που σας έμεινε τη σκεπάζετε με μια σακούλα  και την αφήνετε σκεπασμένη σε μέρος ζεστό να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
(2 ώρες περίπου η μέχρι να δείτε να ανεβαίνει και να φτάνει μέχρι το χείλος της λεκάνης)
Την ανοίγετε αφού φουσκώσει την ξαναζυμώνετε και την ξανασκεπάζετε για να ξαναφουσκώσει

 Πλάθετε τα τσουρέκια σε πλεξίδες και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Τα αλείφετε με τους κρόκους των αυγών καί βάζετε σουσάμι και αμύγδαλα.
Τα ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα,περίπου για 30 λεπτά το καθένα.
 Αφού ψηθούν τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο
και τα τυλίγετε σε μεμβράνη για τρόφιμα για α διατηρηθούν μαλακά για αρκετό καιρό.

 Είναι μια συνταγή που έχω από παλιά από μια θεία μου,έχω αλλάξει μερικά πράγματα ανάλογα με τα γευστικά μας γούστα στις αναλογίες και έχω προσθέσει λίγη παραπάνω βανίλια και μαστίχα και έχω αντικαταστήσει τη φρεσκη μπυρομαγιά με ξερή και το μισό αλεύρι με πολυτελείας που φουσκώνει παραπάνω...
Είναι μια πετυχημένη συνταγή που την κάνω κάθε χρόνο,βέβαια το τσουρέκι θέλει υπομονή και ζέστη για να πετύχει...
Οι φωτογραφίες είναι από άλλες χρονιές μιας και ακόμη δεν έκανα τα φετινά,όπως βλέπετε ήταν πετυχημένα κάθε χρόνο,οπότε είναι εγγυημένη η συνταγή....

                        ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!

28 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Nα τη δοκιμασεις,είναι ωραία πραγματικά.

      Διαγραφή
  2. Μου αρέσει που βάζεις και κακουλέ και μαστίχα, δεν το έχω ξανακάνει έτσι.Αλλά ξέροντας πως οι συνταγές που ανεβάζεις είναι εγγύηση,αν προλάβω θα δοκιμάσω τη δική σου εκδοχή.Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί η μαστιχα δινει αλλη γεύση αλλά πολυ προσεκτικά στην ποσοτητα γιατι θα στιφίζει,σ ευχαριστω για τα καλα σου λογια,ευχομαι να τη δοκμασεις,φιλακια πολλά και απο μενα.

      Διαγραφή
  3. Πάνω στην ώρα έκανες την ανάρτηση!!! Θα την φτιάξω Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντε καλή επιτυχία,θα περιμένω εντυπωσεις,φιλακια και απο μενα.

      Διαγραφή
  4. Για να την κάνεις τόσα χρόνια, σίγουρα είναι πετυχημένη συνταγή Νέλλη μου!
    Με το καλό και φέτος να φτιάξεις τα τσουρεκάκια σου!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω πολυ ,αντε να δουμε τι θα γίνει και φέτος,ειναι πετυχημενη ,μονο που θελει λιγη υπομονη μιας και φουσκωνει και ξεφουσκωνει πολλες φορες.Φιλιά και απο μενα.

      Διαγραφή
  5. ....Mας ξεσήκωσες!
    Αυτή είναι δουλειά της μαμάς μου, που κάθε χρόνο φτιάχνει 2 δόσεις και τα μοιράζει σε εμάς τις εργαζόμενες μάνες, που δουλεύουμε ως την Μεγάλη Τετάρτη και δεν προλαβαίνουμε...
    Αλλά φέτος είπα, αν ξεκλέψω χρόνο να το προσπαθήσω!
    Αυτή η μυρωδιά όταν ψήνονται με ξετρελαίνει.........
    Πολλά φιλιά Χρυσούλα μου..
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντε ευχομαι να προλαβεις να κανεις και να δωσεις φετος εσυ στη μαμα,αν εχεις το κουραγιο γιατι θα εισαι κουρασμενη,πραγματικα ειναι ξεχωριστη η μυρωδια του τσουρεκιου,πολλα φιλια και απο μενα Αννουλα μου.

      Διαγραφή
  6. Kαλησπέρα Νέλη μου!!!Τί υπέροχη συνταγή!!Καί σού φούσκωσαν τόσο ,όμορφα αλλά καί τό χρώμα τους,τέλειο!!Βλέπω ,πού τό έκοψες καί τίς ίνες στό τσουρέκι!!Εκεί είναι όλη η επιτυχία!!Δέν ξέρω,άν προλάβω,εφέτος,νά κάνω τσουρέκια!!Μέ τό καλό νά τά φτιάξης!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ,αντε να δουμε ,αν και ξερω οτι πετυχαινουν μια μικρη αγωνια την εχω ,αν δεν προλαβεις θα αγορασεις η καποια φιλη θα σου φερει,φιλακια και απο μενα.

      Διαγραφή
  7. Με το καλό να ζυμώσεις και φέτος Χρυσούλα!
    Πολύ φουσκωτά τα τσουρέκια σου, με ωραίο χρώμα που λατρεύω να βλέπω και σούπερ αρωματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ερμιονακι,αντε καλη μας επιτυχια θα φτιαξεις φανταζομαι και εσυ.

      Διαγραφή
  8. Αχ τα λατρεύω τα τσουρέκια
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι ιδιαιτερο γλυκισμα,φιλια και απο μενα.

      Διαγραφή
  9. Πραγματικά φαίνονται απόλυτα πετυχημένα!!
    Σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη επιτυχια σου ευχομαι Μαρακι αν τα κανεις,πολλα φιλια και απο μενα.

      Διαγραφή
  10. Καλή επιτυχία και φέτος στα τσουρέκια σου! Φαίνονται τόσο λαχταριστά, που με ξεσηκώνουν να τα δοκιμάσω, σε μικρότερη βέβαια ποσότητα.
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκιμασε τα και να μου πεις αν σου αρεσαν ,κανε τη μιση δοση ισα για να τα δοκιμασεις,καλο βραδυ.

      Διαγραφή
  11. Ευχαριστούμε πολύ πολύ για τις υπέροχες συνταγές που μοιράζεσαι μαζί μας!!!! Με το καλό να τα φτιάξεις και φέτος!!! Δεν ξέρω αν καταφέρω να φτιάξω σκέφτομαι για την μισή δόση που είπες!!!! Πολλά φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τις πετυχημένες συνταγές τις κρατάμε Νέλη μου, μιας και είμαστε σίγουροι για τα καλά τους αποτελέσματα! Πολύ όμορφο που την μοιράστηκες μαζί μας! Καλή επιτυχία στα φετινά σου τσουρέκια και σε ότι άλλο ετοιμάσεις για το Πάσχα!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φαίνονται πολυ λαχταριστά κ νόστιμα!!Μαρεσει πολυ που ειναι ανοιχτόχρωμα!Θα προσπαθήσω να φτιάξω κ εγω αυτή την συνταγή!!!Καλο Πάσχα Νελη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα,
    διάβασα τη συνταγή σου και αποφάσισα να κάνω μια προσπάθεια! Θα ήθελα να ρωτήσω αυτά τα περιβόητα σχοινιά τα πετυχαίνεις μ' αυτή τη συνταγή; Ευχαριστώ πολύ, Μάρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πέρασα οπως κάνω παντα στους φιλους για ν αφησω τις ευχες μου.Πασχαλινες δεχτείτε ευχες απο την καρδια βγαλμένες,ολες οι μέρες της ζωής σας να είναι αναστημένες.Καλη Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!
    ░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆Απολυθηκα και ξαναγυρισα.Οσο για τα τσουρεκια σου φαινονται εκπληκτικα!!!!!!!!!Και του χρονου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπερα ! ειδα τα τσουρεκια σου και ειπα να δοκιμασω μα εχω ενα προβλημα ! Μενω στην Γερμανια και σε περιοχη που δεν εχει ελληνικα προιοντα με αποτελεσμα να μην μπορω να βρω μαστιχα , μαχλεπι και κακουλε !! Υπαρχει καποιος τροπος να τα φτοιαξω βαζοντας αντι αυτων τον υλικων κατι αλλο ? ! Ευχαριστω καλο Πασχα και καλη Ανασταση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ που με επισκεφθήκατε και σχολιάσατε........