Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

Ταραμοσαλάτα



250 γραμμάρια ταραμά από τον ανοιχτόχρωμο ,7-8 λεμόνια,1 κούπα ελαιόλαδο,μια κούπα καλαμποκέλαιο,την ψίχα από 1 ψωμί του κιλού,4-5 κουταλιές πουρέ  πατάτας σε σκόνη.

( οι ποσοτητες που βλέπετε εδώ δεν αντιστοιχούν στη συνταγή ,είναι απλά για να δειξω τα υλικά.)
 Βάζετε τον ταραμά με λίγο από το ελαιόλαδο και το καλαμποκέλαιο να χτυπιούνται στο μίξερ που το έχετε να δουλεύει σε μέτρια ταχύτητα.
Μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού με λίγο νερό.
 Κόβετε τα λεμόνια στη μέση και τα στίβετε ,ρίχνετε σιγά σιγά το χυμό τους διαδοχικά με τα δύο λάδια στον κάδο του μίξερ.
Ρίχνετε λίγη λίγη και την ψίχα του ψωμιού αφού την στίψετε πρώτα λίγο να φύγουν τα πολλά υγρά της και συνεχίζετε το χτύπημα,καλά είναι το μίξερ σας να έχει βάση γιατί χρειάζεται αρκετή ώρα χτύπημα μέχρι να γίνει  η ταραμοσαλάτα σας λεία.
 Προς το τέλος του χτυπήματος ρίχνετε και τη σκόνη του πουρέ ενώ συνεχίζετε το χτύπημα για να γίνει πιο αφράτη η ταραμοσαλάτα σας και να τραβήξει και τα υγρά που τυχόν θα έχει.
Προς το τέλος του χτυπήματος δυναμώνετε την ταχύτητα του μίξερ και το αφήνετε έτσι για 3-4 λεπτά.
Είναι η σαλάτα που έχει την τιμητική της μαζί με τα λαγάνα στα κούλουμα.
Η πλέον δημοφιλής των ημερών αυτών.Πάντα μας συνόδευε στο πέταγμα του χαρταετού ,μαζί με ελίτσες και χαλβά.
Επίσης θα ήθελα να σας πω ένα έθιμο της Αποκριάς που έχουμε εδώ στα μέρη μας.
Το μεσημέρι λοιπόν της τελευταίας Κυριακής την Αποκριάς μαζεύεται όλη η οικογένεια στο σπίτι και εκεί οι μικρότεροι ζητάνε πρώτοι συγγνώμη για την περίπτωση που θα είχαν στενοχωρήσει τους μεγαλύτερους με κάτι που είχαν κάνει η είχαν πει,και το ίδιο κάνουν μετά και οι μεγαλύτεροι,μετά στο τέλος του φαγητού τρώνε ένα βραστό αυγό για να κλείσει το στόμα μιας και θα αρχίσει η νηστεία της Σαρακοστής και θα ανοίξει πλέον με το κόκκινο αυγό του Πάσχα .
Εύχομαι σε όλους σας καλά να περάσετε το τριήμερο να χαρείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα,να ξεδώσετε από το άγχος της καθημερινότητας και να ξεφύγετε λιγάκι από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
      ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ,ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ,ΣΑΣ ΦΙΛΩ!!!!!!!

11 σχόλια:

  1. Nelly una receta deliciosa que preparo muy a menudo.
    Besoss desde Argentina
    hoy desde
    http://siempreseraprimavera.blogspot.com.ar/2014/02/jarabe-de-arce.html#comment-form

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ νόστιμη φαίνεται η ταραμοσαλάτα σου!!!
    Καλή Σαρακοστή και καλά να περάσεις το τριήμερο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτική η ταραμοσαλάτα σου Νέλη μου!!Καί σίγουρα πεντανόστιμη!!Πήρα λευκό ταραμά,καί θά δοκιμάσω τήν δική σου εκδοχή,μέ τόν πουρέ πατάτας!!Καλό Τριήμερο!!Καλές Αποκριές!!Νά περάσης πολύ όμορφα!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολύ ωραίο το έθιμο ,μακαρι να εκλειναν τα στοματα με ενα βραστό αβγο!
    η τελευταια φωτο με το ψωμακι με λίγωσε!
    καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία η πρότασή σου Νέλη μου και πολύ ιδιαίτερη. Θα γίνεται αφρός έτσι.
    Να περάσατε υπέροχα μικροί και μεγάλοι!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κοίτα να δεις που το δικό μου στόμα δε θα κλείσει, γιατί δεν τρώω αυγά (με πειράζουν, όχι γιατί δεν μου αρέσουν)...χαχα!
    Η συνταγή σου ό, τι πρέπει για τις μέρες!
    Να περάσετε ένα υπέροχο τριήμερο και καλή Σαρακοστή!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλημερα!
    καλο μηνα!
    καλο τριημερο να εχεις!
    να περασεις ομορφα!
    φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλειος ο ταραμάς σου Νέλη μου!..
    Να περάσεις όμορφα και Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπημενη σαλάτα.
    Χτες τσακισα μιση λαγάνα με ταραμοσαλάτα απο πάνω χα χα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ταραμοσαλάτα είναι πάντα αγαπημένη και καλοδεχούμενη στο τραπέζι μας!!! Πολύ ωραία η συνταγή σου, Νέλη μου! Καλή εβδομάδα, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ που με επισκεφθήκατε και σχολιάσατε........