Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Σουπιές με πατάτες


 1 κιλό σουπιές κατεψυγμένες και καθαρισμένες(αν βρείτε φρέσκιες ακόμη καλύτερα),1 κιλό πατατάτες,2 σκελίδες σκόρδο,μαιντανό και άνηθο απο μισό ματσάκι,2 ωριμες μέτριες ντομάτες,πιπέρι μαύρο και κόκκινο,κρασί άσπρο,κόλιανδρο,1 κοκινη πιπεριά,αλάτι ,ελαιόλαδο ενα μικρό ποτήρι,νερό.
 Πλένετε καλά τις σουπιές ,ψιλοκόβετε το μαϊντανό και τον άνηθο,την πιπεριά,και το σκόρδο ,ρίχνετε και το κόκκινο και μαύρο πιπέρι και το αλάτι μαζί με το λάδι σε μια κατσαρόλα.
Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά σε χαμηλή φωτιά.
Τα σβήνετε με το κρασί και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση ακόμη.
 Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε κομμάτια μέτρια.
Κόβετε και τις ντομάτες σε φέτες.
Τις ρίχνετε στην κατσαρόλα και βάζετε και το νερό ίσα να σκεπαστούν τα υλικά που έχει μέσα.
Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν και οι πατάτες και να φύγουν τα πολλά υγρά.

Τις σερβίρετε αν θέλετε με μία από τις δύο σαλάτες και κρασάκι άσπρο η ρετσίνα
                                       ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Κυριακή, 19 Μαΐου 2013

Λουκάνικα με χόρτα


 2 ματσάκια ραδίκια(εγώ τα ξέρω σαν Ιταλικά τα συγκεκριμένα) περίπου στα 700 γραμμάρια, 4 λουκάνικα χωριάτικα,1 ποτήρι άσπρο κρασί,αλάτι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,2 λεμόνια,λίγο λάδι.
 Πλένετε και βράζετε τα χόρτα  αλλά όχι πολύ,να κρατάνε λίγο.
 Καθαρίζετε από τη μεμβράνη τα λουκάνικα τα οποία είναι καλό να είναι λίγο πικάντικα και τα κόβετε σε ροδέλες.
 Βάζετε τα λουκάνικα σε ένα τηγάνι με πολύ λίγο λάδι να ψηθούν λίγο.
Τα σβήνετε με το κρασί και το λεμόνι και τα αφήνετε να πάρουν μερικές βράσεις.
Ρίχνετε και τα χόρτα  το αλάτι,το μπούκοβο και κόκκινο πιπέρι.
Τα βράζετε για 15 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά.



Αν δε θέλετε να είναι τόσο καυτερό παραλείπετε το μπούκοβο η παίρνετε λουκάνικα που να μην είναι τόσο πικάντικα.
      Είναι ένα πολύ νόστιμο μεζεδάκι για κρασί  και ούζο.                      
                                                   ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!

Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Χρόνια πολλά μανούλες

 ΜΑΝΑ..... η ομορφότερη και πιο ιερή λέξη.Ο Αλέξανδρος Δουμάς είπε ..Επειδή ο Θεός δεν μπορεί να βρίσκεται παντού, γι’ αυτό έφτιαξε τη μητέρα.....Τι μεγάλη αλήθεια!!!!!!!!!!!!
 Νιώθεις την αγάπη και τη φροντίδα της σε όλες τις φάσεις της ζωής σου.Από τα πιο απλά και καθημερινά μέχρι τα σημαντικά όμορφα και άσχημα.Την αισθάνεσαι δίπλα σου πάντα, υπάρχει δεν υπάρχει σ αυτή τη ζωή, η αύρα της είναι πάντα κοντά σου.
 Άπειρα όμορφα ποιήματα ,ιστορίες γνωμικά,τραγούδια έχουν γραφτεί γι αυτήν και την αγάπη της.
Άρρηκτος ο δεσμός με τα παιδιά της ακόμη και όταν και αυτά μεγαλώσουν.Για τη μητέρα και να γεράσουν τα παιδιά της αν ακόμη αυτή είναι στη ζωή θα είναι τα παιδάκια της που αγαπάει και φροντίζει.
Ας πούμε ένα μεγάλο ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ...ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΒΛΑΣΤΑΡΙΑ ΜΑΣ
Να είμαστε πάντα καλά να τα αγαπάμε και να τα φροντίζουμε........

Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

Τζιγεροσαρμάς

 1 Συκωταριά αρνίσια,2 σκέπες αρνίσιες(μπόλιες,μαντήλες ,η όπως αλλιώς τις ξέρετε)
1 κρεμμύδι ξερό,6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα,μισό κιλό ρύζι Καρολίνα,
μισό ματσάκι άνηθο, 1 ματσάκι δυόσμο,ελαιόλαδο
1 μικρο ποτήρι του κρασιού,αλάτι κόκκινο και
μαύρο πιπέρι,ρίγανη,λίγο άσπρο κρασί,
μια κουταλιά πελτέ ντομάτας,νερό,1 αυγό.


Κόβετε, αφού την έχετε πλύνει πρώτα και και την έχετε αφήσει  σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά της,τη συκωταριά σε κομμάτια όχι πολύ μικρά,το πνευμόνι αν θέλετε δεν το βάζετε όλο,
Κόβετε το ξερό κρεμμύδι ,βάζετε το αλάτι τα πιπεριά και τη ρίγανη και τα τσιγαρίζετε αρκετά.
Τα σβήνετε με το κρασί και τα κατεβάζετε από τη φωτιά αφού φύγουν όλα τα υγρά τους.
 Κόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια  και όλα τα αρωματικά χόρτα
 Τις μπόλιες τις έχετε πλύνει και αυτές καλά και τις έχετε αφήσει αρκετή ώρα σε ξυδόνερο για να φύγει η μυρωδιά του  αρνιού.
 Πλένετε το ρύζι αφού το έχετε καθαρίσει πρώτα.
 Ρίχνετε το ελαιόλαδο και αφήνετε τα χορταρικά να μαραθούν αρκετά.
Ρίχνετε και τα εντόσθια και τα τσιγαρίζετε όλα μαζί.
Ρίχνετε και το ρύζι και τα ανακατευετε όλα καλά να ενσωματωθούν,ρίχνετε και τον πελτέ.
Ρίχνετε και μισό ποτήρι νερό και το βράζετε λίγο να φουσκώσει το ρύζι.
 Παίρνετε ένα σκεύος
 Κόβετε τη μπόλια κομμάτια,αφου την έχετε ξεπλύνει καλα να φύγει το ξύδι, κανονίζοντας το μέγεθος ανάλογα με το πόσες μερίδες θέλετε να κάνετε και με το μέγεθος του δοχείου.
 Βάζετε αρκετή από τη γέμιση μέσα .
 Και διπλώνετε τις τέσσερις άκρες να  να τη κλείσετε μέσα.
 Το γυρνάτε ανάποδα μέσα σε ένα ταψί και τα βάζετε στη σειρά.
Βάζετε και τις πατάτες που έχετε καθαρίσει και κόψει στη μέση ανάμεσα στα σαρμαδάκια.
Γίνονται πολύ νόστιμες και τραβάνε τα λίπη από το φαγητό.Χτυπάτε το αυγό και με ένα πινέλο αλείφετε ένα ένα τα σαρμαδάκια. Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο ακόμη,και αλάτι .
Βάζετε νερό λίγο πιο κάτω από το χείλος του ταψιού.

 Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσιου στον αέρα.
Σε 40 περίπου λεπτά το ξεσκεπάζετε και δοκιμάζετε αν έχουν μαλακώσει οι πατάτες,ρίχνετε αν χρειάζεται και λίγο νεράκι ακόμη  και αφήνετε το ταψί ξεσκέπαστο για να πάρει χρώμα το φαγητό.
Το φαγητό αυτό είναι πολύ νόστιμο,το φτιάχνουμε εδώ στα μέρη μας το Πάσχα και σσυνοδεύεται από πράσινη σαλάτα και κρασί άσπρο,αλλά και όπως αλλιώς το προτιμάει ο καθένας.  ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!