Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Ουγγαρέζα ή πικάντικη

1 λάχανο μέτριο,3 καρότα μεγάλα,1 πράσινη πιπεριά,1 κόκκινη,σέλινο 2 κλαδιά,1 σκελίδα σκόρδο(αν θέλετε το βάζετε),αλάτι ,ξύδι άσπρο.
 Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το λάχανο σε μια λεκάνη.
 Κόβετε τις πιπεριές σε κομματάκια ,τρίβετε το καρώτο σε τρίφτη αφού το έχετε καθαρίσει πρώτα και ψιλοκόβετε και το σέλινο.Κόβετε ψιλά κομματάκια και τη σκελίδα το σκόρδο,αν αποφασίσετε τελικά να το βάλετε στη σαλάτα σας.
 Ρίχνετε το αλάτι και  το ξύδι και τα ανακατεύετε καλά.Καλύτερα να την έχετε κάνει από την προηγούμενη μέρα πριν τη σερβίρετε.
Δένουν καλύτερα τα υλικά της μεταξύ τους και παίρνει πιο ωραία γεύση.Ταιριάζει και με κρέας και με ψάρι αλλά και με όσπρια επίσης.
Είναι σαλάτα αυτής της εποχής και τρώγεται ευχάριστα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Ψαρόσουπα

 Ψάρια διάφορα για σούπα 800 γραμμάρια,1σέλινο τη ρίζα και 2-3 κλαδιά,4 πατάτες μέτριες,2 μεγάλα καρότα,1 κρεμμυδάκι φρέσκο ,2 ξερά,2 κολοκυθάκια,1 μπρόκολο μικρό,μαϊντανό,αλάτι πιπέρι,ελαιόλαδο ένα ποτηράκι,1 λεμόνι,10 γαρίδες καθαρισμένες (εγώ εδώ έχω κατεψυγμένες)
 Πλένετε το ψάρι και το βάζετε να βράσει σε μια κατσαρόλα.
Πλένετε και καθαρίζετε τα λαχανικά.  
 Τα κόβετε σε κομμάτια σχετικά μικρά.Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο και τα αχνίζετε εκτός από το μπρόκολο.Αφού αχνιστούν καλά ρίχνετε νερό από τα ψάρια που έχουν βράσει αφού το στραγγίσετε με στραγγιστήρι για να μην έχει ψιλά κοκαλάκια από τα ψάρια.Συμπληρώνετε αν δε φτάνει με νερό από τη βρύση να πάει παραπάνω από τη μέση της κατσαρόλας και τα αφήνετε να βράσουν μαζί με το αλάτι ,το πιπέρι και το χυμό από το λεμόνι.
 Αφού βράσουν καλά κόβετε στη μέση το μπρόκολο και το ρίχνετε και αυτό μαζί με τις γαρίδες( μπορείτε εκτός από γαρίδες να βάλετε μέσα και ροδέλες καλαμάρι χταποδάκι,σουπιά,όσο πιο πολλά έχει η σούπα τόσο πιο νόστιμη γίνεται).
 Καθαρίζετε προσεκτικά το ψάρι από τα κόκαλα και το δέρμα και το βάζετε και αυτό στο τέλος σχεδόν του μαγειρέματος της σούπας.Τη βράζετε με το ψάρι μέσα μόνο 5 λεπτά για να μη διαλυθεί το ψάρι.
Είναι μια πολύ νόστιμη και θρεπτική σούπα για αυτούς βέβαια που συμπαθούν το ψάρι ,γιατί υπάρχουν και αυτοί που δεν τους αρέσει η γεύση του.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Για το κρύο......



 Ο Χειμώνας έπιασε για τα καλά.Το κρύο μας χτύπησε την πόρτα,οι βαθμοί πέσαν κάτω από μηδέν και εγώ κατάλαβα ότι ήρθε πάλι ο καιρός να πιάσω βελόνες κλωστές κουβάρια και βελονάκια.
 Και τι καλά που έκανα δηλαδή,αφού όπως σας έχω πει και άλλη φορά το πλέξιμο και μου αρέσει και με ηρεμεί.Συν τοις άλλοις από όλο αυτό βγαίνει και κάτι χρήσιμο.
 Στην προκειμένη περίπτωση βγήκαν αυτά τα κασκόλ που σε κάποιους χρησίμευσαν και στόλισαν τους λαιμούς τους.


 Βέβαια πριν τελειώσουν πέρασαν και από αυτή τη φάση και μου κράτησαν αρκετές ώρες συντροφιά.
.
 Και φυσικά δε θα έμεναν παραπονεμένα και κρύα και τα πόδια.Έφτιαξα και αυτά εδώ για να τα κρατάνε ζεστά.
 Και οπωσδήποτε δεν θα μείνει το θέμα εδώ.

Μιας και αν πιάσω μια φορά βελόνες και βελονάκι δε σταματάω εύκολα.Ήδη έχουν αρχίσει μερικά ακόμη και περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους.Θα σας δείξω κάποια άλλη φορά.

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

Σπανακόπιτα

700 γραμμάρια σπανάκι,350 γραμμάρια φέτα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,3 πράσα,1 ματσάκι άνηθο,μισό ματσάκι μαϊντανό,δυόσμο ξερό(αν έχετε φρέσκο μισό ματσάκι),αλάτι ,πιπέρι μαύρο και κόκκινο, 1 αυγό,2 κουταλιές πελτέ ντομάτας,ελαιόλαδο ένα ποτηράκι.
 Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα σπανάκια.
 Καθαρίζετε και πλένετε τα κρεμμυδάκια ,τον άνηθο και το μαϊντανό.Το ίδιο κάνετε και με τα πράσα.Τα κόβετε και σχετικά ψιλά.
 Τα βάζετε σε ένα τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο,το αλάτι τα πιπέρια και τα αφήνετε να μαραθούν όλα μαζί. Μόλις δείτε να  χάνονται τα πολλά υγρά που θα βγάλουν τα λαχανικά ρίχνετε και τον πελτέ ντομάτας και βράζετε ακόμη λίγο. Θα σβήσετε τη φωτιά όταν δείτε ότι δεν έχουν καθόλου υγρά.
 ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1φακελάκι ξερή μαγιά,1 κουταλάκι αλάτι ,1 κουταλάκι ζάχαρη,3 κουταλιές σούπας ξύδι,3 κουταλιές σούπας λάδι,1 κούπα χλιαρό νερό,αλεύρι όσο σηκώσει για να γίνει μια ζύμη μαλακή(περίπου ένα σακουλάκι) 1 κούπα  ελαιόλαδο μισό μισό με καλαμποκέλαιο για το ράντισμα των φύλλων.
 Διαλύετε όλα τα υλικά μέσα στο χλιαρό νερό και τα ανακατεύετε να λιώσουν.Ρίχνετε τελευταίο το αλεύρι.
 Το ζυμώνετε καλά  να μην είναι η ζύμη πολύ σφιχτή ούτε πολύ μαλακή.
Κάνετε με το ζυμάρι 11 μπαλίτσες και αφού ρίξετε πάνω λίγο αλεύρι τις αφήνετε να ξεκουραστεί η ζύμη.Ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο.
 Μέσα στο μείγμα του σπανακιού τρίβετε την φέτα και βάζετε και  το αυγό.
 Αφού ρίξετε αρκετό αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας αρχίζετε το άνοιγμα των φύλλων.
 Ρίχνετε αρκετά συχνά αλεύρι πάνω στο φύλλο για να μην κολλάει η ζύμη στον πλάστη.
 Βάζετε το πρώτο  φύλλο στο ταψί και ραντίζετε με λάδι,βάζετε το επόμενο και το ξαναραντίζετε με το λάδι.Γέμιση βάζετε από το τρίτο φύλλο.Μετά βάζετε σε κάθε φύλλο λάδι και γέμιση και συνεχίζετε μέχρι να τελειώσετε .
 Βάζετε πάλι το προτελευταίο φύλο,το ραντίζετε με λάδι και βάζετε και το τελευταίο.
 Χτυπάτε λίγο λάδι και λίγο γάλα εβαπορέ και με αυτό το μείγμα αλείφετε την επιφάνεια της πίτας.
 Την κόβετε σε κομμάτια και τη  βάζετε στο φούρνο.
Στους 200 βαθμούς Κελσίου για μία περίπου ώρα η μέχρι να δείτε ότι ροδοκοκκινίζει πάνω κάτω.
Συνοδεύει πολύ ωραία τον καφέ σας αλλά και ότι εσείς προτιμάτε και όπως την προτιμάτε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!!!

Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

Τυροσαλάτα ή Τυροκαυτερή

 4 πιπεριές καυτερές,500 γραμμάρια φέτα,μια σκελίδα σκόρδο,1 κουταλάκι πάπρικα (κόκκινο γλυκό πιπέρι)μισό ποτηράκι ελαιόλαδο,2 κουταλιές σούπας ξύδι(καλύτερα να είναι άσπρο),1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό.
Πλένετε και ψήνετε τις πιπεριές.Αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων τις ψήνετε για 3 λεπτά,αλλιώς σε φούρνο η στα κάρβουνα.
 Πατάτε τη φέτα με το πιρούνι να λιώσει καλά.
 Ψιλοκόβετε με ψαλίδι κουζίνας την πιπεριά,λιώνετε τη σκελίδα του σκόρδου και βάζετε και την πάπρικα,το ξύδι και το λάδι.
 Συνεχίζετε να τα δουλεύετε όλα μαζί και προσθέτετε που και που και λίγο ελαιόλαδο.
 Στο τέλος βάζετε και το γιαούρτι και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν καλά.













Είναι μια πικάντικη αλλά νόστιμη σαλάτα.Αν δεν αντέχετε την πολύ καυτερή γεύση μπορείτε να την κάνετε πιο απαλή.Αν και περνώντας οι μέρες (γιατί διατηρείται αρκετές μέρες στο ψυγείο )θα δείτε ότι χάνει το κάψιμο της σταδιακά λόγω της φέτας που έχει.Συνοδεύει όλα σχεδόν τα φαγητά αλλά και τα ουζάκια σας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Ευχες και βραβειο...........

Καλή χρονιά φίλες και φίλοι μου.Το 2013 ξεκίνησε τουλάχιστον για μένα με τις καλύτερες προοπτικές.Πέρασα όμορφες οικογενειακές στιγμές και στην αλλαγή του χρόνου,αλλά και στις πρώτες ώρες της καινούριας χρονιάς.Πήρα πολύ ωραίες ευχές από συγγενείς και φίλους.

Στρώθηκαν τραπέζια ,άνοιξαν κρασιά,κόπηκαν βασιλόπιτες.Γελάσαμε με τα μικρά μέλη της οικογένειας που είχαν την τιμητική τους.Και γενικά όλα κύλισαν μέσα σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα.Φέτος στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς ήμουν εγώ τυχερή που της έπεσε το νόμισμα.Που να το ήξερα όταν το έβαζα ότι θα ερχόταν πάλι σε μένα.Και πήρα και ένα πολύ όμορφο δωράκι από μια φίλη μας..Αυτό το όμορφο άσπρο τριαντάφυλλο από ένα πολύ όμορφο και καλό κορίτσι.Την ευχαριστώ πολύ και της εύχομαι να έχει υγεία και να είναι πάντα ευτυχισμένη.
Αλλά τα ωραία δεν τελειώνουν εδώ.
Με περίμενε και το πρώτο βραβειάκι της χρονιάς από τη φίλη Έλενα.http://elenas1986.blogspot.gr/
Και μάλιστα με συγκίνησε ιδιαίτερα με την προσφώνηση αγαπημένη Neli.
Την ευχαριστώ και της εύχομαι να είναι πάντα καλά και να έχει μια ζωή όμορφη και με τους αγαπημένους της κοντά της.
Και φυσικά όλα αυτά με κάναν να σκεφτώ ότι δε χρειάζεται και πολλά και σπουδαία ο άνθρωπος για να είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος.
Μόνο υγεία,τους αγαπημένους του , καλούς φίλους και μικρά και απλά πράγματα για να του γεμίζουν τη ζωή.
Και επίσης θα ήθελα να πω ότι είμαι χαρούμενη που είμαι σε αυτή τη μεγάλη και ωραία παρέα.Το έχω ξαναπεί αλλά δεν θεωρώ ότι είναι πλεονασμός ,απλά χαίρομαι και το εκφράζω.
ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ!!!!!!!!