Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

Σπανακόπιτα

700 γραμμάρια σπανάκι,350 γραμμάρια φέτα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,3 πράσα,1 ματσάκι άνηθο,μισό ματσάκι μαϊντανό,δυόσμο ξερό(αν έχετε φρέσκο μισό ματσάκι),αλάτι ,πιπέρι μαύρο και κόκκινο, 1 αυγό,2 κουταλιές πελτέ ντομάτας,ελαιόλαδο ένα ποτηράκι.
 Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα σπανάκια.
 Καθαρίζετε και πλένετε τα κρεμμυδάκια ,τον άνηθο και το μαϊντανό.Το ίδιο κάνετε και με τα πράσα.Τα κόβετε και σχετικά ψιλά.
 Τα βάζετε σε ένα τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο,το αλάτι τα πιπέρια και τα αφήνετε να μαραθούν όλα μαζί. Μόλις δείτε να  χάνονται τα πολλά υγρά που θα βγάλουν τα λαχανικά ρίχνετε και τον πελτέ ντομάτας και βράζετε ακόμη λίγο. Θα σβήσετε τη φωτιά όταν δείτε ότι δεν έχουν καθόλου υγρά.
 ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1φακελάκι ξερή μαγιά,1 κουταλάκι αλάτι ,1 κουταλάκι ζάχαρη,3 κουταλιές σούπας ξύδι,3 κουταλιές σούπας λάδι,1 κούπα χλιαρό νερό,αλεύρι όσο σηκώσει για να γίνει μια ζύμη μαλακή(περίπου ένα σακουλάκι) 1 κούπα  ελαιόλαδο μισό μισό με καλαμποκέλαιο για το ράντισμα των φύλλων.
 Διαλύετε όλα τα υλικά μέσα στο χλιαρό νερό και τα ανακατεύετε να λιώσουν.Ρίχνετε τελευταίο το αλεύρι.
 Το ζυμώνετε καλά  να μην είναι η ζύμη πολύ σφιχτή ούτε πολύ μαλακή.
Κάνετε με το ζυμάρι 11 μπαλίτσες και αφού ρίξετε πάνω λίγο αλεύρι τις αφήνετε να ξεκουραστεί η ζύμη.Ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο.
 Μέσα στο μείγμα του σπανακιού τρίβετε την φέτα και βάζετε και  το αυγό.
 Αφού ρίξετε αρκετό αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας αρχίζετε το άνοιγμα των φύλλων.
 Ρίχνετε αρκετά συχνά αλεύρι πάνω στο φύλλο για να μην κολλάει η ζύμη στον πλάστη.
 Βάζετε το πρώτο  φύλλο στο ταψί και ραντίζετε με λάδι,βάζετε το επόμενο και το ξαναραντίζετε με το λάδι.Γέμιση βάζετε από το τρίτο φύλλο.Μετά βάζετε σε κάθε φύλλο λάδι και γέμιση και συνεχίζετε μέχρι να τελειώσετε .
 Βάζετε πάλι το προτελευταίο φύλο,το ραντίζετε με λάδι και βάζετε και το τελευταίο.
 Χτυπάτε λίγο λάδι και λίγο γάλα εβαπορέ και με αυτό το μείγμα αλείφετε την επιφάνεια της πίτας.
 Την κόβετε σε κομμάτια και τη  βάζετε στο φούρνο.
Στους 200 βαθμούς Κελσίου για μία περίπου ώρα η μέχρι να δείτε ότι ροδοκοκκινίζει πάνω κάτω.
Συνοδεύει πολύ ωραία τον καφέ σας αλλά και ότι εσείς προτιμάτε και όπως την προτιμάτε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!!!

48 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία Νέλη γεια στα χέρια σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νέλη μου καταπληκτική, μπράβο!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ελένη μου,να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  3. Ανοιξες και φύλλο με τα χεράκια σου, είσαι μια χρυσοχέρα Νέλλη μου!!
    Εντύπωση μου έκανε που βάζεις και πελτέ, θα το δοκιμάσω μιας και έφερα μπόλικα σπανάκια από τις μίνι διακοπές στο χωριουδάκι μου!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί πάντα ανοίγω έτσι έχουμε συνιθίσει.Τον πελτέ τον πρόσθεσα μια μέρα για δοκιμή και έγινε πιο νόστιμη η γέμιση.Απο τότε καθιερώθηκε.Φιλιά και απο μένα ,καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  4. νελη μου υπεροχη εγινε. μπραβο σου. εγω δεν βαζω μαγια στο φυλλο αλλα το ειδα και αλλου. θα το δοκιμασω μια φορα.
    προς το παρον ειμαι ακινητοποιημενη διοτι εχω ενα βαθυ κοψιμο απο μαχαιρι σε ενα δαχτυλο!
    φιλακια και καλη χρονια

    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ειρήνη μου,αυτή εδώ η συνταγή ανοίγει πολύ εύκολα το φύλλο και γίνεται αφράτο.Περαστικά σου και εύχομαι να περασει γρήγορα,καλή χρονιά και φιλιά και απο μένα.

      Διαγραφή
  5. Kαλησπέρα!
    Μμμμ..η μυρωδιά της σπανακόπιτας έφτασε μέχρι εδω!
    Και ειδικά με το χειροποίητο φύλλο σου..θεσπέσια!
    φιλιά1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την. Μύρισε τόσο πολύ ε? χααχαχαχα.Σε ευχαριστώ πολύ.Φιλιά και απο μένα.

      Διαγραφή
  6. Νέλλη , τι να πω , η αγαπημένη μου πίτα ! Δώδεκα μπαλλάκια κάνω , και βάζω έξι κάτω ,στη μέση τη γέμιση και πάνω τα υπόλοιπα ! Τέλεια η περιγραφή σου για την πίτα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μένα μου αρέσει πολύ Ολυμπία,ωραίος ο τρόπος που τοποθετείς τα φύλλα.Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα Νέλη μου!Τέλεια η πιτούλα σου!Νά είχα ένα κομμάτι!!Ανοίγης καί φύλλο μόνη σου?Μπράβο χρυσοχέρα μου!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα dimi μου.Σε ευχαριστώ πολύ, μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω.Φύλλο πάντα ανοίγω μας αρέσει πολύ.Καλή εβδομάδα να έχουμε ,φιλάκια.

      Διαγραφή
  8. μμμ Νέλλη μου,πεθαινω για πίτες,και είναι και η ειδικότητά μου.Υπέροχη η συνταγ΄ση και το φύλλο σου!!!
    Προσθέτω στη γέμιση,όπως η δική σου και 2-3 αυγά,αφού κρυώσουν όλα,και τυράκι.
    Το φύλλο το απλοποίησα,με κούραζαν τα μπαλλάκια.2 χωριστές μπάλλες το ζυμάρι(το ένα μεγαλύτερο)....τα ανοίγω σε όσο μπορώ μεγαλύτερο φύλλο,βιτάμ,δίπλωμα,βιταμ,δίπλωμα..όσο πάει.. .μετά στο ψυγείο μέχρι να γίνει το επόμενο,και μετά ξανά άνοιγμα σύμφωνα με τη φόρμα μας.Από πάνω πριν το ψήσιμο μπόλικο ελαιόλαδο,και γίνειται λαχταριστή τραγανη σφολιάτα!!!
    Αυτα...δεν πιστεύω να σε ζάλισα????-)))))))))))))))))
    μου άνοιξες την όρεξη βρε
    πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίος τρόπος αυτός με τη σφολιάτα,θα τον δοκιμάσω μια μέρα γιατί το έχω ακούσει να το κάνουν και άλλες.Καθόλου δε με ζάλισες ,χαίρομαι με τα σχόλια σου.Πολλά φιλιά και απο μένα.

      Διαγραφή
  9. Τρελάινομαι για σπανακόπιτα αλλά τώρα είμαι σε δίαιτα.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ καλά κάνεις μας χρειάζεται μετά τις γιορτές.Φιλάκια και απο μένα.

      Διαγραφή
  10. Χρυσούλα μου, καταπληκτική η σπανακόπιτα σου και το φύλλο σου λαχταριστό, υπέροχη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ερη μου για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  11. Ευχαριστούμε για την όμορφη συνταγή..Μου αρέσει η σπανακόπιτα. Μιαμ,μιαμ,ένα κομμάτι μπορώ να έχω παρακαλώ; :)) Φιλούθκια και καλό βράδυ κυρία Νέλι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου έφερα όμορφες αναμνήσεις με τις φώτος του Πλαταμώνα.Σου εύχομαι να ξαναπάς και να περάσεις το ίδιο όμορφα.

      Διαγραφή
    2. Να πάρεις όσα θες,χαίρομαι που σου άρεσε.Λες να ξαναπάω στον Πλαταμώνα ε? Καλή ιδέα και είναι και σχετικά κοντά.Καλό βράδυ,φιλιά.

      Διαγραφή
  12. Πω, πω!!! Μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά της!!!! Μάλλον αύριο θα την φτιάξω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη φτιάξεις Μαίρη μου,είναι ωραία εποχή τώρα για πίτες.

      Διαγραφή
  13. Ροδοψημένη και με τραγανό φύλλο, όπως ακριβώς μου αρέσει! Πολύ θα ήθελα ένα κομματάκι! Προτιμώ γωνία!!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ τις γωνίες τρώω ,τις τσακισα.Μου αρέσει που είναι πιο ροδοψημένες.

      Διαγραφή
  14. Μπράβο Νέλη!...Υπέροχη η πίτα σου!...το ξέρω γιατί την κάνω κι`εγώ..
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Χρυσούλα,και εσύ να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  15. kalh xronia kai panta na eisai kala na mas anighs thn orejh h spanakophta egrace fillakia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλή χρονιά με υγεία και ευτυχία,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  16. ¸.•°♡✿⊱╮✿✿彡

    Delícia, adoro torta de espinafre!!!
    Tenha um lindo dia!
    Beijinhos.
    Brasil✿彡

    .¸¸.✿✿╮✿彡 °

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπημένη πίτα η σπανακίπιτα!
    Όπως και να είναι...με ότι μυρωδικά ευωδιαστά κι αν την συνδυάσει κανείς, εμένα μου τρέχουν πάντα τα σάλια.
    Καλό μεσημέρι Νέλη, γειά στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δική μου Πηνελόπη ,εσύ θα την φτιάχνεις ίσως διαφορετική αφού πάντα αυτοσχεδιάζεις.Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  18. Καλή χρονιά Νέλη μου, με υγεία, χαρά και πολλές πολλές όμορφες και δημιουργικές στιγμές!
    Εύχομαι ότι καλύτερο μέσα από την καρδιά μου!

    Η πιτούλα σου υπέροχη, η σπανακόπιτα είναι άλλωστε από τις πιο νόστιμες πίτες της παραδοσιακής μας κουζίνας!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολυ Ερμιόνη μου και σε σένα εύχομαι υγεία και ευτυχία στην οικογένεια σου.Να είναι μια γλυκειά χρονιά και γεματη με ωραίες συνταγές.Σε ευχαριστώ και για τα καλα σου λόγια.Φιλιά πολλά και απο μένα.

      Διαγραφή
  19. Καλή χρονιά Νέλη με υγεία , έμπνευση , αγάπη , μαγεία και υπέροχες συνταγές να τις βλέπουμε να παίρνουμε ιδέες ή απλά να μας τρέχουν τα σάλια!!!!!!! χαχαχα Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.!!!! Η σπανακόπιτα έτσι όπως την παρουσιάζεις φαίνεται πολύ εύκολη. Μήπως να προσπαθήσω??????? Μπράβο σου.!!!!!! Πολλά φιλιά.!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολυ για όλες σου τις ευχές και τα καλά σου λόγια.Σου εύχομαι και σένα ότι καλύτερο υγεία και ωραίες δημιουργίες καθώς και όμορφες στιγμές.Για κάνε μια προσπάθεια και μπορεί να σου φανεί όντως εύκολη.Πολλά φιλιά και απο μένα.

      Διαγραφή
  20. Πως μου ξέφυγε αυτή η ανάρτηση; Τρελαίνομαι για σπανακόπιτα και νομίζω πως με αυτό τον τρόπο ( τα λαχανικά στο τηγάνι που στεγνώνουν) πρέπει να γίνεται σούπερ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ νόστιμα γίνονται γιατι κρατάνε όλες τις γεύσεις και τα αρώματα τους και μαγειρεύονται με αυτά,είναι ωραία πίτα όντως

      Διαγραφή
  21. μμμμμμμμμμμμμ...........μου θυμησε τις πιτες της γιαγιας μου τρεχουν τα σαλια..........θα δοκιμασω το φυλλο σου.......σε ειχα χασει απο λαθος μου τωρα ελπιζω να φαινεται στο σπιτακι μου...φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,είναι πολυ εύκολο αυτο το φύλλο ,νόστιμο και ανοιγει πολυ εύκολα,φιλιά καλό μας βράδυ.

      Διαγραφή
  22. Αυτη ειναι πιτα!Η αγαπημενη μου!Περασα να σου ευχηθω καλη χρονια και να σε ενημερωσω(οπως σου ειχα πει) πως το λικερ πεπονι σου εγινε τελειο!Πολλα φιλια.Αναστασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μας χρονιά Αναστασία μου,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,να ειμαστε γερές και να ξαναφτιάξουμε λικέρ πεπόνι και φέτος το Καλοκαιράκι.

      Διαγραφή
  23. Απαντήσεις
    1. Αντε αντέγραψε και όταν τη φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις ,φιλιά.

      Διαγραφή

Σας ευχαριστώ που με επισκεφθήκατε και σχολιάσατε........