Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Ρυζότο με κιμά

 3 μεγάλα φρέσκα μανιτάρια ,1 καρότο ,1 κολοκυθάκι,μισό ματσάκι άνηθο,1 φλυτζανάκι καλαμπόκι,1 κούπα ρύζι κίτρινο,αλάτι ,πιπέρι μαύρο,κιμά 300 γραμμάρια,ένα κρεμμύδι,1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο.1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας, νερό.
(αν σας έχει περισσέψει κιμάς από μακαρόνια με κιμά που είχατε φτιάξει άλλη φορά βάλτε αυτόν εγώ τέτοιο χρησιμοποίησα γι αυτό το πιάτο).
 Κόβετε το κρεμμύδι και το βάζετε σε ένα τηγάνι να μαραθεί,ρίχνετε τον κιμά το αλάτι το πιπέρι το λάδι και το αφήνετε να τσιγαριστεί καλα.Ρίχνετε λίγο νερο και τον πελτε ντομάτας και το αφήνετε να βράσει όσο να φυγουν όλα τα υγρά του.
Καθαρίζετε τα μανιτάρια από τη φλούδα τους και κόβετε και το κοτσάνι σχεδόν όλο.Καθαρίζετε το καρότο, το κολοκυθάκι.
 Τα κόβετε όλα σε κομμάτια και τον άνηθο ψιλοκομμένο,τα ανακατεύετε όλα μαζί και ρίχνετε και το καλαμπόκι.
 Στον κιμά βάζετε 3 κουταλιές κέτσαπ και τον ανακατεύετε.
Βάζετε πρώτα τα λαχανικά να μαραθούν και αφού μισοψηθούν ρίχνετε τον κιμά και τα τσιγαρίζετε λίγο ακόμη όλα μαζί.
Ρίχνετε και το ρύζι και αφου τα ανακατεύετε μερικές φορές ρίχνετε το νερό όσο να σκεπαστούν τα υλικά σας.Βράζετε για μισή περίπου ώρα και το αφήνετε σκεπασμένο στην κατσαρόλα για λίγο να τραβήξει το ρύζι όλα τα υγρά.
Το σερβίρετε με κεφαλοτύρι τριμμένο.
Επίσης αυτό το ρύζι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για γέμιση σε γεμιστό κοτόπουλο η στη γαλοπούλα των Χριστουγέννων.
Το ρύζι φαίνεται λίγο σκούρο γιατί εχει πάρει χρώμα απο τα μανιτάρια,αν βάλετε κονσέρβα θα είναι πιό άσπρο στο πιάτο,αλλά και φρέσκα να βάλετε τα τσιγαρίζετε μόνα τους και τα ρίχνετε στο τέλος,μόνο για το χρώμα το κάνετε αυτό ,αλλιώς η νοστιμιά είναι ίδια.
                                                         ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Κεράσματα (σοκολατάκια)

 1 κούπα γάλα,250 γραμμάρια κουβερτούρα,1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ(εγώ έβαλα λικέρ πεπόνι)2,5 κούπες καρύδια χοντροκομμένα(300) γραμμάρια,1 κούπα βούτυρο,1 κούπα άχνη ζάχαρη,4 κρόκους αυγών,4 κούπες μπισκότα πτί μπερ τριμμένα(2,5 πακέτα περίπου,300 γραμμάρια τρούφα περίπου για το τύλιγμα(εγώ τα τύλιξα και με καρύδι τριμμένο και με σκόνη σοκολάτα ).
 Χτυπάτε το βούτυρο με την άχνη
 Βράζετε το γάλα σε σιγανή φωτιά και λιώνετε μέσα τη σοκολάτα
 Το βούτυρο το χτυπάτε μέχρι να γίνει σαν κρέμα
 Αφού λιώσει την αφήνετε να κρυώσει λίγο
 Κόβετε στο μπλεντεράκι τα καρύδια και τρίβετε τα μπισκότα.
Ρίχνετε στο βούτυρο τους κρόκους των αυγών και ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
 Ρίχνετε και τη σοκολάτα και ανακατεύετε.

 Ρίχνετε το μείγμα στα μπισκότα και τα καρύδια.










Ζυμώνετε το μείγμα και το βάζετε στο ψυγείο καμιά ώρα για να σφίξει.


Αφού μείνει καμιά ώρα στο ψυγείο το μείγμα και σφίξει γεμίζετε ένα κουπάκι με κονιάκ (εγώ έβαλα λικέρ κεράσι) βουτάτε μέσα τα δάχτυλα στο λικέρ και παίρνετε κομμάτια από το μείγμα και πλάθετε μπαλάκια .Τα τυλίγετε με τρούφα ,η καρύδι η ότι άλλο θέλετε και τα βάζετε στα ειδικά χαρτάκια.Τα ξαναβάζετε στο ψυγείο μέχρι να τα κεράσετε για να μην μαλακώσουν.




Και επειδή αύριο έχω πολλούς που γιορτάζουν αρχίζοντας από τον αγαπημένο μου γιο,τον γλυκό μου αδερφούλη, τον αγαπημένο μου ανηψούλη  θα ήθελα να σας κεράσω ένα και να σας ευχηθώ να χαίρεστε και εσείς αν έχετε κάποιον να γιορτάζει.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Βραβείο...

Ένα βραβείο με περίμενε στο μπλόγκ Συνταγές, αναμνήσεις,στιγμές ...από ...το παλιό τετράδιο.http://tetradiosyntagon.blogspot.gr
Είναι ένα μπλόγκ που γνώρισα τώρα τελευταία και μου άρεσε πολύ.
Από την εικόνα με το παλιό αλφαβητάριο που έχει μέσα ,μέχρι κάποιες συνταγές που έχει μέσα πραγματικά είναι αναμνήσεις  από άλλες όμορφες εποχές με θαλπωρή και πιο οικογενειακές.
Τότε που ο κόσμος δεν είχε τόσο τρέξιμο ούτε τόσο άγχος,που η οικογένεια έτρωγε όλη μαζί τις Κυριακές ,που γελούσε περισσότερο.
Είμαι πολύ χαρούμενη που το παρακολουθώ και θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί αν και γίναμε πολύ πρόσφατα μέλη το ένα μπλόγκ στο άλλο με διάλεξε ανάμεσα στα μπλόγκς που ήθελε να δώσει το βραβείο.
Τα  πράγματα που πρέπει να πω για μένα ήδη τα έχω πει άλλες φορές οπότε δε θα σας ξανακουράσω να λέω τα ίδια και θέλω το βραβείο να το δώσω σε όλες εσάς που μου φερθήκατε τόσο καλά και φιλικά.
Πραγματικά σας αισθάνομαι φίλες μου και ας μην γνωριζόμαστε από κοντά,σας φιλώ γλυκά.
Να έχουμε όλοι μια όμορφη και γλυκιά μέρα.

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Κρεατόσουπα (βραστό)

 600 γραμμάρια μοσχάρι,4 πατάτες,2 καρότα ,1 κρεμμύδι ,1 πράσο,1 κολοκυθάκι,4-5 φύλλα μαρούλι,3-4 κλωνάρια σέλινο,μερικά φετάκια τζίντζερ,1 κουνουπίδι,αλάτι ,πιπέρι μαύρο,1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο,1 λεμόνι.
(μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά,όπως φύλλα από σπανάκι,λάχανο,κρεμμυδάκι φρέσκο και ότι σας αρέσει εσάς,όσο πιο πολλά λαχανικά τόσο πιο νόστιμη γίνεται η σούπα.)
 Βάζετε το μοσχάρι να βράσει,μέχρι σχεδόν να είναι μαλακό.
Πλένετε και καθαρίζετε τα λαχανικά σας.
 Τα κόβετε σε κομματάκια όχι πολύ χοντρά,τα βάζετε στην κατσαρόλα μαζί με το λάδι και τα ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν λίγο.Ρίχνετε και το αλάτι ,το πιπέρι, το τζίντζερ και το χυμό του λεμονιού.
 Τη μία από τις πατάτες την τρίβετε στον τρίφτη και τη ρίχνετε στην κατσαρόλα για να χυλώσει η σούπα σας.
 Ρίχνετε και το κρέας στα λαχανικά μαζί με το ζωμό που έχει και συμπληρώνετε και νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά τα λαχανικά και αρκετά πιο πάνω.
Το κουνουπίδι το κρατάτε για το τέλος σχεδόν του φαγητού γιατί δε θέλει και πολύ βράσιμο ,μη λιώσει,το χωρίζετε σε φουντίτσες και το  ρίχνετε να βράσει κι αυτό μαζί με τα άλλα υλικά σας.

Το τζίντζερ αφήνει μια ωραία μυρωδιά στη σούπα σας.Επειδή ίσως δε θα βρείτε πάντα, όταν βρείτε καθαρίστε το κόψτε το φετάκια και βάλτε στην κατάψυξη.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012

Μικρά και χρήσιμα ...συνέχεια

Πριν λίγο καιρό σας είχα πει μερικά κολπάκια που χρησιμοποιώ στο σπίτι και τα έμαθα η συζητώντας ,κάποια διαβάζοντας κάπου ,η και κάποια ανακαλύπτοντας τα τυχαία. Μερικά αφορούν την κουζίνα και μερικά γενικώς το σπίτι.Σας είχα πει τότε ότι θα επανέλθω όταν συγκεντρώσω και μερικά ακόμη.Λοιπόν τα συγκέντρωσα και νάμαι.

Όταν τηγανίσετε ψάρια για να φύγει η μυρωδιά από το χώρο βράστε σε ένα κατσαρολάκι για αρκετή ώρα φασκόμηλο.Καθαρίζει το χώρο και αφήνει μια φρεσκάδα.

Για να αρωματισθεί ο χώρος σας βάζετε στην ηλεκτρική σκούπα μια βανίλια από αυτή που βάζουμε στα γλυκά.Αφήνει μια γλυκιά μυρωδιά όσο σκουπίζετε.

Τα τζάμια σας θα καθαρίσουν πιο καλά και θα γυαλίσουν αν αντι για πανί μαζί με το απορρυπαντικό χρησιμοποιήσετε εφημερίδα.

Αν αλευρώσετε ότι θέλετε να τηγανίσετε με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του τα τηγανητά σας έχουν πιο τραγανή κρούστα.

Για να διατηρηθούν παραπάνω τα αρωματικά φυτά σας στο ψυγείο τα τυλίγετε με χαρτί κουζίνας.

Αν λερωθούν τα ρούχα σας με σκουριά η μελάνη από στυλό η μαρκαδόρο,βάζετε πάνω στο λεκέ χυμό από λεμόνι και  αφήνετε το ρούχο στον ήλιο,πολύ καλά αποτελέσματα έχετε και με το γάλα.

Όταν κάνετε κέικ και θέλετε να βάλετε σταφίδες τις βάζετε πρωτα στο αλεύρι και μετά τις βάζετε στο κέικ ,έτσι δεν πάνε στον πάτο της φόρμας.

Αν θέλετε να δείτε αν είναι φρέσκα τα αυγά που θα χρησιμοποιήσετε τα βάζετε μέσα σε νερό ,το αυγό που επιπλέει είναι μπαγιάτικο.

Αν κολλήσει το φαγητό στην κατσαρόλα(και σε ποια από μας δεν έχει τύχει?)μη ζορίζεστε να τρίβετε με το σύρμα.Βάλτε λίγο απορρυπαντικό πλυντηρίου και νερό και βράστε το.Το καμένο ξεκολλάει και η κατσαρόλα αστράφτει.

Αν μυρίζει το ψυγείο σας βάλτε μέσα μια κουταλιά Ελληνικό καφέ,εξαφανίζει τις μυρωδιές.

Αν πέσει ζάχαρη στην κεραμική κουζίνα σας βρέχετε το σφουγγάρι από τα πιάτα και ρίχνετε πάνω στη ζάχαρη ελάχιστο νερό.Αυτό βράζει και ξεκολλάει μαζί και η ζάχαρη,έτσι δε χρειάζεται να ξύσετε με το ειδικό εργαλείο.

Για να μη βγάζουν ρίζες οι πατάτες σας βάζετε δίπλα τους ένα δύο μήλα.

Αυτά είχα να σας πω για την ώρα,θα επανέλθω μόλις μαζέψω ξανά κάποια κολπάκια.Πολλά από αυτά ίσως σας είναι γνωστά,αλλά έστω και ένα να σας φανεί χρήσιμο θα είναι καλό.


Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Πατάτες με κρέμα γάλακτος και τυριά

 1 κιλό πατάτες,350 γραμμάρια διάφορα τυριά τριμμένα,1 ζαμπονάκι κονσέρβα,7 φέτες πάριζα,1 κρέμα γάλακτος μικρή,λίγη φέτα,5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο,αλάτι,κόκκινο και μαύρο πιπέρι.
Καθαρίζετε τις πατάτες,τις κόβετε φέτες  και τις στρώνετε μέσα σε ένα ταψί.
 Ρίχνετε το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά και τις βάζετε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα ,τις αφήνετε να μισοψηθούν .
 Κόβετε τις φέτες της πάριζας σε τετράγωνα και τρίβετε στον τρίφτη το ζαμπονάκι.
 Βγάζετε το ταψί από το φούρνο.
Ρίχνετε τη μισή ποσότητα από τα τριμμένα τυριά και τη φέτα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά.
 Τα στρώνετε στο ταψί μέσα .
 Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος.
 Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και το ψήνετε για ένα δεκάλεπτο.
Στο τέλος ρίχνετε από πάνω και τα υπόλοιπα τυριά και ξαναβάζετε το ταψί και ψήνετε μέχρι να γίνουν τα τυριά ροδοκόκκινα.










Είναι εύκολη και νόστιμη συνταγή με απλά υλικά ,το μόνο που έχει δύσκολο είναι ότι πρέπει να μπει και  να βγει αρκετές φορές στο φούρνο ,αλλά πιστέψτε με το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει....
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Ψητό κοτόπουλο και ρύζι με λαχανικά

2 φιλέτα κοτόπουλου
(Μπούτι ,στήθος αλλά να το ανοίξετε για γκριλ,καλλίτερα να πείτε στον κρεοπώλη να κάνει τη διαδικασία.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ολόκληρο κοτόπουλο.)Αλάτι , μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο,2 κουταλιές σούπας μουστάρδα,2 λεμόνια το χυμό,1 ποτηράκι άσπρο κρασί,1 ποτηράκι ελαιόλαδο.
 Βάζετε σε ένα ταψί το κοτόπουλο,με τα μπαχαρικά το αλάτι και λίγο λάδι και το βάζετε στο γκριλ να ψηθεί.
 Το αφήνετε να μισοψηθεί και ετοιμάζετε τη σάλτσα με τη μουστάρδα ,το κρασί,τα λεμόνια και το λάδι.
 Το βγάζετε από το φούρνο  μισοψημένο και τη ρίχνετε επάνω.Το ξανά βάζετε στο γκριλ και αφού ψηθεί από τη μια μεριά το γυρίζετε και από την άλλη,και ρίχνετε λίγη από τη σάλτσα επάνω.Το βγάζετε από το φούρνο όταν έχει ψηθεί καλά,έχει δέσει και η σάλτσα μέσα στο ταψί.
ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ...
1 καρώτο ,4 φύλλα μαρούλι,1 φλυτζανάκι του καφέ αρακά,μισό φλυτζανάκι του καφέ καλαμπόκι,1κούπα του τσαγιού ρύζι κίτρινο,λίγο κρασί άσπρο,5 κουταλιές της σούπας λάδι,1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αγνό,αλάτι ,πιπέρι και 2 κούπες νερό περίπου.






Αφού πλύνετε τα φύλλα μαρουλιού τα κόβετε και τρίβετε σε ένα τρίφτη και το καρώτο,ρίχνετε τον αρακά,το καλαμπόκι ,το αλάτι ,το πιπέρι,το βούτυρο και το λάδι σε μια κατσαρόλα και τα αφήνετε να μαραθούν ελαφρά.Μόλις τα δείτε να μαραίνονται ρίχνετε και το ρύζι και αφού το αφήσετε και αυτό για λίγο μαζί με τα λαχανικά ,τα σβήνετε με το κρασί.Ρίχνετε και το νερό και αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 10 με 12 λεπτά περίπου.Το σβήνετε και το αφήνετε στην κατσαρόλα με το καπάκι σκεπασμένο,το ανοίγετε όταν μισοκρυώσει,έτσι γίνεται πιο ωραίο το ρύζι.
Το σερβίρετε με σαλάτα πράσινη και κρασί άσπρο.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!



Θα ήθελα να πω στην Παρασκευή και από εδώ ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανε να παρουσιάσει στο μπλόγκ της μερικές συνταγές μου.http://confusedmindblog.blogspot.gr/2012/10/photo-day-9-10-neli-s.html
http://confusedmindblog.blogspot.gr/2012/09/neli-photo-day-8-september.html
Πραγματικά με συγκίνησε πολύ αυτή της η πράξη ,ότι και να πω θα είναι λίγο.
Της αφιερώνω λοιπόν όλες τις συνταγές μου που έχει παρουσιάσει και θα ήθελα να της δώσω και αυτό σαν ένδειξη πραγματικής φιλίας και συμπάθειας.
Παρασκευή μου σε θεωρώ πραγματικά δικό μου άνθρωπο ....Πολλά πολλά φιλιά.

Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Να σας πώ για.....

Θα θυμόσαστε βέβαια την ατίθαση καρπουζιά μου που σε μια της επίσκεψη στις φραουλιές τους άφησε δώρο ένα της καρπουζάκι.
 http://neli62.blogspot.gr/2012/08/blog-post_29.html
Ε λοιπόν αυτό το καρπούζι απασχόλησε ένα Καλοκαίρι μια ολόκληρη γειτονιά μιας και ήταν πάνω σε πεζοδρόμιο και κινούσε την προσοχή.
 Μεγάλωσε μέσα στη ζαρντινιέρα ,αφήνοντας μια μικρή γωνιά και για τις φραουλιές που το φιλοξενούσαν.
Και μετά απο πολλές πολλές γνώμες για το πότε πρέπει να κοπεί αποφάσισα μια μέρα να το κόψω μιας και είχα δει ότι τα φύλλα από την καρπουζιά άρχισαν να ξεραίνονται. 
 Και το πρόλαβα στο παραπέντε που λένε.Είχε ωριμάσει και μάλιστα λίγο παραπάνω από το κανονικό.Ακόμη λίγο και δε θα μπορούσαμε να το φάμε.
 Ήταν γλυκό και πολύ τραγανό.Από άρωμα πάλι άλλο πράγμα,τι να σας πω!!!!!!!!
 Το απολαύσαμε σε μια πολύ ωραία φρουτοσαλάτα.
 Σκέτο, μετά το φαγητό μας.
 Με φετούλα που μερικοί τρελαίνονται ,εγώ πάλι όχι και τόσο.
 Και έφτιαξα και το τουρσί της  Ζαμπίαςhttp://www.kitchenstori.es/2012/09/watermelon-rind-pickles.html. όπως είχαμε πει τότε που ξεκίνησε η όλη ιστορία,ήθελα να φτιάξω και γλυκό κουταλιού αλλά καθότι ψιλόφλουδο δεν θα μου πετύχαινε.
 Αλλά ένα ξεχωριστό καρπούζι θέλει και ξεχωριστή εμφάνιση.Και έτσι άνοιξαν κουτιά συρτάρια.επιστρατεύτηκαν υφάσματα.
 Κλωστές ,βελόνια..
 κουβαρίστρες και βελονάκια.
Φτιάχτηκε ένα ωραίο σκέπασμα για το καπάκι του βάζου και σας το παρουσιάζω.Τέλος καλό όλα καλά και για το καρπούζι και για μας.Του χρόνου λέω να φυτέψω εγώ καρπουζιά μιας και δε θα ξαναγίνει αυτό φαντάζομαι,αλλά κανείς ποτέ δεν ξέρει.....