Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Καλοκαιράκι....

 Kαλοκαιράκι,ήλιος,θάλασσα, ξενοιασιά,ομορφιές παντού.Ανάσα απο προβλήματα.Αρκεί να καθήσεις απέναντι στη θάλασσα και να την κοιτάς με το ατελείωτο πήγαινε έλα της.
 Να περπατήσεις κατα μήκος του λιμανιού ένα ηλιοβασίλεμα βλέπωντας τα χρώματα και τις αντανακλάσεις που κάνει ο ήλιος όταν παιχνιδίζει στα ήρεμα και γαλήνια νερά.
 Να κάνεις το μπάνιο σου σε μια ωραία παραλία με παρέα η μόνος σου.
 Να πιείς ένα καφέ η ένα χυμό δροσερό,αλλά και ν απολαύσεις το βασιλιά του Καλοκαιριού,το παγωτό.
 Να καθήσεις στην άκρη της θάλασσας σ ένα γραφικό ταβερνάκι και ν απολαύσεις τα μεζεδάκια της Ελληνικής κουζίνας που είναι ατελείωτα,συνδιάζοντας το τερπνό με το ωφέλιμο.
Αλλά κι αν δε σ αρέσουν οι παραλίες και οι θάλασσες να πάρεις το δρόμο για τα βουνά και τις εξοχές.
 Να περπατήσεις σε μονοπάτια  και να αγναντέψεις πέρα μακριά χαμένος στο πράσινο και το μπλέ.

Να καθήσεις σε ωραία κιόσκια
 Να ξεδιψάσεις απο το νερό που έρχεται απο την καρδιά του βουνου.
Και μετά ν απολαυσεις τη νύχτα με το δροσερό αεράκι και τις μυρωδιές.Να κάνεις χίλια και ένα πράγματα δηλαδή γιατι η μέρα είναι χρόνος που έλεγε και η μαμά μου.                                                                                                                                                                                                                            Αχχ, ωραία εποχή το Καλοκαίρι!!!!!!!!!!!!!                                                                                                                                                            Σας εύχομαι να είναι όμορφο και όπως ακριβώς το ονειρευθηκατε.

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Αρωματικά φυτά κουζίνας



ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ ,ταιριάζει παντού και με τα πάντα,ωμός ,στα φαγητά,σαν ρόφημα.Τον βρίσκεις παντού.Γι αυτό όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιον τον βλέπουμε παντού λέμε είναι σαν μαϊντανός.                                                                                                                                                                              ΣΕΛΙΝΟ,ποιος μπορεί να φανταστεί τη φασολάδα χωρίς σέλινο,η την κρεατόσουπα,αλλά και ποιός δεν υπέκυψε στη νοστιμιά του πρασοσέλινου.                                                                                                                                                                                                                                                    ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ,ταιριάζει πολύ καλά στο ψητό ψάρι,αλλά και στο αρνάκι ,μόνο που πρέπει να μπαίνει λίγο γιατί έχει λίγο στυφή γεύση.                                                                                                                                                                                             ΔΑΦΝΗ,όμορφο δένδρο,ωραία πράσινα φύλλα,γυαλιστερά.Ταιριάζει πολύ στο στιφάδο,αλλά και σε άλλα φαγητά είναι απίστευτο το άρωμα της.Έχει την τιμητική της την Κυριακή των Βαΐων.Στην Αρχαιότητα στεφάνωνε τους νικητές,ακόμη και σήμερα θεωρείται σημάδι της δόξας της νίκης και της υπεροχής.Το λάδι της χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και εντομοκτόνα.

ΑΝΗΘΟΣ,λίγο δυνατή η μυρωδιά του,πολλοί      δεν τον συμπαθούν αλλά μπαίνει σε πολλά φαγητά,εγώ τον βάζω και στα γιουβαρλάκια.Μπαίνει σε σαλάτες και γενικά κολλάει αρκετά σε πολλά.          ΔΥΟΣΜΟΣ,ωραία μυρωδιά,τον συναντάμε κι αυτόν στην κουζίνα αρκετά.Δίνει πολύ ωραία γεύση στα κεφτεδακια,αλλά και στα γεμιστά.Ακόμη είναι ένα και ένα για τις ενοχλήσεις στο στομάχι σαν ρόφημα,αλλά γίνεται και πολύ ωραίο λικέρ ,τα άνθη και τα φύλλα του.                                                  ΡΙΓΑΝΗ ,και αυτή είναι σε πάρα πολλά φαγητά και είναι απαραίτητη  σε κρέατα ψητά και φούρνου.Πίνεται και σαν τσάι για τον βήχα,είναι καλή για τα έντερα και αντιοξειδωτική.                                                                                           ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ,πιο πολύ τον ξέρουμε για λουλούδι,αλλά μια χαρά ταιριάζει και στις σαλτσες και στα γεμιστά,φανταστικά γίνονται τα μακαρόνια με πεστο βασιλικού                                        ΘΥΜΑΡΙ,πολύ ωραία μυρωδιά,εγώ το προτιμώ σε ψητό κρέας από τη ρίγανη.Έχει πιο ντελικάτη μυρωδιά            


ΛΕΜΟΝΟΘΥΜΑΡΟ,το λένε έτσι και μυρίζει όπως ακριβώς το λέει το όνομα του.Δεν ξέρω αν μπαίνει σε κάποιο φαγητό,αλλά έχει σίγουρα πολύ ωραίο άρωμα.                                     ΜΕΝΤΑ,πολύ ωραίο άρωμα γίνεται πολύ ωραίο λικέρ ,και φανταστικό τσάι.                                                                                                                                                                                    Νομίζω αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα αρωματικά φυτά της κουζίνας μας και τα πιο απαραίτητα
                                                                      

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Κολοκυθάκια γεμιστά


  15 κολοκυθάκια,2 κρεμμύδια,200 γραμμάρια ρύζι,400 γραμμάρια κιμά,μαϊντανό,άνηθο δυόσμο,1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο,αλάτι πιπέρι,2 ποτήρια νερό,2 λεμόνια ,4 πατάτες 3 κουταλιές αλεύρι.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Πλένετε τα κολοκυθάκια και αφού τα κόψετε από τις δυο μεριές τα ξεφλουδίζετε με το ειδικό εργαλείο που βγάζει τις φλούδες,Μετά τα αδειάζετε με το ειδικό εργαλείο πάλι και τα ξαναπλένετε(το κολοκύθι που βγάλετε από το άδειασμα μπορείτε να το φτιάξετε κολοκυθοκεφτέδες).Κόβετε το κρεμμύδι με τον δυόσμο,το μαϊντανό και τον άνηθο σε μια κούπα,ρίχνετε το ρύζι,τον κιμά,το αλάτι ,το πιπέρι και το μισό λάδι, Ζυμώνετε ελαφρά το μείγμα, να ενωθούν τα υλικά.Γεμίζετε ένα ένα τα κολοκύθια και τα βάζετε σε σειρά στο ταψί.Ανάμεσα στα κολοκύθια βάζετε κομμένες και τις πατάτες.Ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι,το νερό και το χυμό από τα λεμόνια.Τα βάζετε σκεπασμένο το ταψί με αλουμινόχαρτο για 1 ώρα στους 200 βαθμούς Κελσίου,στον αέρα.Τα ανοίγετε και τα ψήνετε άλλη μισή ώρα με το ταψί ξεσκέπαστο.Βγάζετε το ζουμί από το φαγητό και το βάζετε στο μπλεντεράκι,αφού κρυώσει λίγο το χτυπάτε με το αλεύρι να γίνει μια άσπρη σάλτσα που τη ρίχνετε πάνω στα κολοκυθάκια.Τα σερβίρετε με σαλάτα και φέτα.      ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!

Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012

Πρώτες βοήθειες

 Κάποια μέρα παρατήρησα τις δυο τριανταφυλλιές μου που είναι σχεδόν όμοιες και τις έχω δεξιά κι αριστερά στην είσοδο του σπιτιού, να έχουν φύλλα ξερά και με στάχτη επάνω.Στην  αρχή είπα αμάν τι γίνεται εδώ; Περίμενα μια δυο μέρες αλλά τα πράγματα  φάνηκαν να χειροτερεύουν.Τις ψέκασα λοιπόν με γάλα που κάνει  πολύ καλό όταν έχουν στα φύλλα αυτή την άσπρη στάχτη.Αλλά μάλλον είχα αργήσει και τα πράγματα ήταν πιο σοβαρά απ ότι περίμενα.Τα φύλλα συνέχιζαν να ξεραίνονται και η στάχτη επέμενε να είναι πάντα εκεί.
 Κοιτάζοντας τες έτσι μου ήρθε μια ιδέα. Πήρα το ψαλίδι του κλαδέματος και έκοψα τα κλαδιά τους αρκετά.Τις πότισα και λέω θα περιμένω να δω τι θα γίνει.Τις πότιζα μέρα παρα μέρα και περίμενα.Και πραγματικά σε λίγες μέρες πέταξαν τ πρώτα μάτια που άρχισαν σιγά να γίνονται φρέσκα κλαράκια.
 Μέσα σε ένα μήνα είχαν φουντώσει αρκετά. Βέβαια είχαν χάσει λίγο από το προηγούμενο ύψος τους αλλά έτσι κι αλλιώς είναι φυτά νάνοι και τα έχω σε γλάστρες.
Με αποζημίωσαν κιόλας βγάζοντας και τριανταφυλλάκια.Βέβαια δεν έχω γνώσεις ιδιαίτερες για τα φυτά.Ότι κάνω το κάνω από αγάπη σ αυτά και από ένστικτο.Αυτή τη φορά λειτούργησε καλά αυτό που έκανα και έτσι είπα να το μοιραστώ μαζί σας για να κάνετε το ίδιο  αν σας τύχει κάτι ανάλογο και ελπίζω να φανείτε τόσο τυχεροί όσο στάθηκα εγώ με τις τριανταφυλλιές μου.Αν και εσείς έχετε μια ανάλογη περίπτωση μπορείτε να τη γράψετε εδώ σαν σχόλιο,Θα χαρώ πολύ να το μοιραστείτε μαζί μου.

Εύκολο ,νοστιμο,δροσερό

1 φυτική κρέμα γάλακτος,(500 γραμμάρια),500 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό,2 πακέτα τετράγωνα μπισκότα,1 φλιτζάνι τσαγιού άχνη ζάχαρη,250 γραμμάρια μαρμελάδα φράουλα η κεράσι.
 Χτυπάτε τη φυτική σαντιγί με την άχνη ζάχαρη μέχρι να πήξει.Την ενώνετε σε μια κούπα με το γιαούρτι ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν καλά. Σε ένα μακρόστενο τάπερ στρώνετε μπισκότα σε σειρά μέχρι να καλυφθεί  ο πάτος.
 Μετά απλώνετε μια στρώση από το μείγμα γιαουρτιού σαντιγί.
 Μετά πάλι μπισκότα και συνεχίζετε τελειώνοντας από πάνω πάλι με μπισκότα.Απλώνετε  στο τέλος και τη μαρμελάδα.Το βάζετε στο ψυγείο για μερικές ώρες.Αν θέλετε βάζετε πάνω από τη μαρμελάδα τριμμένο καρύδι ,μύγδαλο ,σοκολάτα η φρέσκα φρούτα.
Καλύτερα να το φτιάξετε μια μέρα πριν το σερβίρετε,έτσι κόβεται πιο εύκολα κομμάτια.Η συνταγή είναι από μια φίλη.Είναι εύκολο και νόστιμο και το σερβίρετε Χειμώνα και Καλοκαίρι.Το τρώνε ακόμη κι αυτοί που δεν αγαπάνε ιδιαίτερα τα γλυκά                              ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!!!

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Είδος υπο εξαφάνιση

ΕΥΡΩ..... Αχ αυτό έχει γίνει τελικά είδος υπό εξαφάνιση,αφηρημένη έννοια.Στις μέρες μας εξαφανίζεται λες και το αγγίζει ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ.Και να πεις ότι μας το δίνουν και απλόχερα;Μπα, τα πάντα με το σταγονόμετρο. Και λοιπόν άλλο περίεργο πράμα σου κόβουν ,σου κόβουν από τα λεφτά της δουλειάς σου και από την άλλη σου ζητάνε, σου ζητάνε.Μα τι μυαλά τετράγωνα τα σκέφτονται αυτά; Όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι άκουγα τη γιαγιά μου που έλεγε.Τι να τα κάνεις παιδάκι μου τα λεφτά;Στα σκυλιά να τα ρίξεις δεν τα τρώνε.Δες τε όμως τη φωτογραφία.Μάλλον τα τρώνε και αν κρίνω από το ύφος του σκυλάκου είναι και προβληματισμένος για το πόσο γρήγορα.. τα ...."τρώει".Εμ, αλλάζουν οι καιροί γιαγιά και δεν είσαι κι εδώ να τα δεις αυτά......

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Χειμωνιάτικη θάλασσα

Ποιος είπε ότι η θάλασσα είναι όμορφη μόνο το καλοκαίρι ,η μια παραλία τη χρειάζεσαι για να ακουμπήσεις μια πετσέτα και το αντηλιακό σου ,η να παίξεις με τις ρακέτες  σου;Μια χαρά μπορείς να τη χαρείς και σε μία βόλτα Χειμωνιάτικη.
 Να τη δεις αφρισμένη σα να θύμωσε από κάτι κι άλλαξε χρώμα και όψι ,αλλά γοητευτική κι αεικίνητη όπως πάντα.Να περπατήσεις κατά μήκος της παραλίας και να χαζέψεις όλα αυτά που έφερε το κύμα έξω, η να σταθείς σ ένα σημείο και να κοιτάς πέρα μακριά εκεί που ενώνεται με τον ουρανό.

 Να δεις τους γλάρους ,η τον ψαρά με τη βάρκα του.Να σε φυσήξει ο κρύος αέρας στο πρόσωπο που από τη μια μεριά θα σε παγώσει αλλά από την άλλη ίσως σου πάρει από το μυαλό και την ψυχή σκέψεις κακές και προβλήματα
 
 Να σου δώσει μια νότα αισιοδοξίας και γαλήνης, να σου καθαρίσει το μυαλό για να σκεφτείς ότι ίσως όλα γίνουν καλύτερα.Να μαζέψεις κοχύλια και μικρούς θησαυρούς που έφερε έξω το κύμα.
Κι ύστερα να φύγεις νιώθοντας κάπως αλλιώς,γεμάτος, γαλήνιος,ίσως και λίγο χαρούμενος η πιο αισιόδοξος ότι θα βρεις λύση για όλα.Την επόμενη λοιπόν φορά που αισθανθείτε πιεσμένοι από οτιδήποτε κάντε μια βόλτα,ίσως σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλά

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Πολύχρωμα και πανέμορφα

 Σήμερα θα σας δείξω λουλούδια με περισσότερα από ένα χρώμα.Εκεί να δεις ομορφιές!!!!!!!!!! Έτσι κι αλλιώς ένα λουλούδι έστω κι αγριολούλουδο είναι χάδι για τα μάτια μας,φαντάσου να βλέπεις και μια πανδαισία χρωμάτων.



 Και αν συνδυάζει και άρωμα εκεί πια μιλάς για πραγματικό μικρό θαύμα. Το κοιτάς και απορείς για τους ωραίους συνδυασμούς,τη συμμετρία των σχεδίων,η πάλι τις αφηρημένες γραμμές που σε παραξενεύουν πως γίνανε,ενώ σε συνεπαίρνει και σε ταξιδεύει το άρωμα σε κόσμους μαγικούς.
                                                                                                                  Είναι μεγάλος καλλιτέχνης σκέφτεσαι η φύση τελικά.Θαυμάζεις,αγαλλιάζεις,απορείς , χαίρεσαι.


 Έχει πολλά και πολύπλοκα σχέδια και χρώματα και από μεγέθη άφθονα,από ένα δένδρο,μέχρι ένα μικρό θάμνο ,η το πιο μικρό φυτό.Μερικά δείγματα καλλιτεχνίας θα δείτε και θα θαυμάσετε ελπίζω κι εσείς.Εμένα με τρελαίνουν πάντως.Αλλά εντάξει εγώ θαυμάζω ότι έχει σχέση με τα φυτά.Δείτε τα κι εσείς ,ίσως τα βρείτε ενδιαφέροντα.