Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

Γαύρος παστός πικάντικος

 1κιλό γαύρο,300 γραμμάρια αλάτι ψιλό,1 μπουκάλι ξύδι,
3 πιπερίτσες καυτερές,2 φύλλα δάφνης,ελαιόλαδο
καλαμποκέλαιο(προαιρετικά μια σκελίδα σκόρδο).
Καθαρίζετε το γαύρο από τα κεφάλια και τα εντόσθια και τον πλένετε καλά.Τον στρώνετε σε σειρά σε ένα πλαστικό δοχείο.
 Ρίχνετε από πάνω αλάτι αρκετό.
Την επόμενη σειρά την στρώνετε σε αντίθετη φορά προς την πρώτη ,σταυρωτά δηλαδή και ξαναρίχνετε αλάτι.Συνεχίζετε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια.
 Αφήνετε τα ψάρια με μισό λεμόνι αρκετές μέρες.Αυτά θα βγάζουν υγρά,θα στραγγίζετε κάθε φορά το υγρό.Αυτό θα κρατήσει περίπου μια εβδομάδα,η και λιγότερο .Θα καταλάβετε ότι τα ψάρια σας είναι έτοιμα όταν θα δείτε να είναι στεγνά.
 Βάζετε ένα μπουκάλι ξύδι μέσα στα ψάρια και τα αφήνετε έτσι περίπου μισή ώρα.
Τα βάζετε μέσα σε βάζο μαζί με τη δάφνη τις πιπερίτσες και αν θέλετε και το σκόρδο,εγώ εδώ δεν έχω βάλει.Γεμίζετε το βάζο με λάδι ως επάνω ,δεν είναι όλο ελαιόλαδο ,βάζετε και λίγο καλαμποκέλαιο ,γιατί  έτσι είναι πιο καλό ,το έχω δοκιμάσει.Βέβαια είναι στη δική σας προτίμηση πάντα.Διατηρείται και έξω από το ψυγείο αλλά αν αργήσετε πολύ να το φάτε καλύτερα να το έχετε σε μέρος δροσερό.Συνοδεύει πολύ ωραία τα ουζάκια σας αλλά και τα όσπρια σας.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!

32 σχόλια:

  1. Ηρθα φέρνοντας και ουζάκι!
    Αχ Νελάκι μου, πριν 2 μέρες καθάρισα 2 κιλά γαύρο για να τον κάνω μαρινάτο, όλη μέρα καθάριζα!
    Πάντως δεν το συζητάω, μεζεδάκι άπαιχτο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτσε τότε να πιούμε ένα,εχει λίγη φασαρία αλλά γίνεται πολύ νόστιμος και για αυτό αξίζει τον κόπο.Θα δω πως θα κάνεις και τον μαρινάτο,φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  2. Είναι ωραίο μεζεδάκι δεν το συζητώ!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μένα μου αρέσει πολυ Ελένη,καλη Κυριακή να έχουμε.

      Διαγραφή
  3. Λίγο μπελαλίδικο μεζεδάκι αλλά ειλικρινά αξίζει τον κόπο του!!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως τα λες Στέλλα μου αλλά χαλάλι του,εξάλλού δεν το κανεις και συνέχεια,φιλάκια και απο μένα.

      Διαγραφή
  4. συγνωμη εγω δεν εχω ουζακι να φερω οποτε θα κεραστω και ουζακι μαζι με τον γαυρο!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρηνάκι μου έχουμε εμείς απο όλα να σε κεράσουμε ,εξαλλου τόσο δρόμο θα κάνεις,φιλιά καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  5. Γειά σας κι από μένα! Εγώ θα προτιμήσω να τον φάω από εσάς. Δεν πρόκειται να μπω σε τέτοια φασαρία όσο κι αν μ' αρέσει. Εξάλλου, τι σας έχω; Για να με κερνάτε όταν φτιάχνετε τέτοια εδέσματα! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάλε την παρεούλα εσυ και εμείς θα κάνουμε το γαύρο,θα κεράσουμε μη σε νοιάζει,καλή Κυριακή.

      Διαγραφή
  6. τι ωραίο μεζεδάκι;;τώρα θυμήθηκα οτι έχω πολύ καιρό να επισκευθώ ενα ουζερί..γαυράκι και χταποδάκι..αχτύπητος συνδιασμός!!
    φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τέλειος συνδιασμός,και στα ουζερί το πρωτο που θα σου έρθει είναι αυτά τα δύο.Αντε μια και σου το θύμισα να πας και καλά να περάσεις ,φιλια πολλά.

      Διαγραφή
  7. Δεν ξέρω αν θα μου αρέσει ο γαύρος έτσι αλλά πρόσφατα συζητούσαμε στην παρέα για παστό γαύρο. Ο ένας από αυτούς το φτιάχνει και θυμάμαι που είπε πως ανοίγει τον γαύρο και βγάζει και την ραχοκοκκαλιά του. Ο δικός σου τρόπος ειναι πολύ πιο εύκολος. Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι που λές Παρασκευή μου ειναι φιλέτο ο γαύρος,αλλα εμένα μου αρέσει ολόκληρος, μένει πιο σφιχτός και μερικοί τον τρώνε κι όπως ειναι με το κόκαλο.Αν τον δοκιμάσεις πάντως ίσως και να σου αρέσει,φιλια φιλενάδα.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα Νέλη μου!Τό γαυράκι σου,τέλειο!!Μέ ουζάκι,ότι πρέπει!!Καλή Κυριακή!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Δημητρα μου,σε σευχαριστώ ,ναι είναι ένα και ένα για ουζάκι,Καλή μας Κυριακη,φιλάκια και απο μένα.

      Διαγραφή
  9. Σπέσιαλ μεζές με ουζάκι να είσαι καλά Νέλη μου να μας δείχνεις τόσο ωραία εδέσματα!!!Φιλάκια και καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Σόφη ,καλα να είματε όλοι μας και να περάσουμε ένα ωραίο Χειμώνα με γεύσεις ωραίες και πολλές δημιουργίες,φιλάκια και σε σένα και καλό μας βράδυ.

      Διαγραφή
  10. Μμμμμμμ.....Θα έτρωγα τώρα ένα,,,λατρεύω το γαύρο!!!! κάπως έτσι το φτιάχνει κ η πεθερά μου πραγματικά μπορώ να φάω κ ένα κιλό από αυτό το υπέροχο ψαράκι...πάλι μου τρέχουν τα σάλια....
    Φιλιά πολλά κ καλό βράδυ Neli!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δίκιο ,είναι πολύ ωραίος,μου αρέσει και μένα πολύ αλλά και σε όλους στην οικογένεια.Αντε βαλε την πεθερα να στον φτιάξει,φιλια και σε σενα και στο μανεκεν μας,καλό μας βράδυ.

      Διαγραφή
  11. Ωραιος μεζες ο γαυρος Νελλη,αλλα κι εγω σαν την Ελενα παντα μαρινατο τον φτιαχνω...
    Καλοφαγωτος,φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα επιχειρήσει μερικες φορές να τον κάνω και έτσι αλλα μου αρεσει τελικα περισσότερο παστος,σε συχαριστώ φιλιά και σε σένα,θα δω βέβαια και τους δικούς σας και ίσως αλλάξω γνώμη.Αν και νομίζω ότι η Ελενα πρέπει να είχε βάλει πιό παλια.

      Διαγραφή
  12. Καιρό έχω να αγοράσω γαυράκι Χρυσούλα μου, θα πάρω την επόμενη φορά να φτιάξω την συνταγή σου, τρεαλαίνομαι για αυτο το μεζεδάκι.
    Φιλιά πολλά, καλή Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Ερη μου ,αν σου αρέσει να το φτιάξεις,και μένα μου αρέσει πολύ και αυτή τη φορά έγινε πολυ νόστιμο ήταν ωραίο το ψαράκι φιλιά πολλά και καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλώς σε βρήκα Neli!!!Πάρα ωραίο το blog σου!
    Μου αρέσει η συνταγή σου νομίζω πως το συγκεκριμένο μεζεδάκι είναι καταπληκτικό, απο τα καλύτερα και πιο νόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς βρεθήκαμε Ελένη σε ευχαριστω μόλις επισκεφθηκα και το δικό σου και ξετρελάθηκα με την άσπρη τούρτα σου,θα τα λέμε καλό φθινόπωρο να έχουμε ,φιλιά.

      Διαγραφή
  15. Νέλη μου καλησπέρα!
    Ωραία συνταγή!!!!!!
    Μου αρέσει πολύ η λαμπρίτσα σου στον κένσορα.
    Καλή εβδομάδα και φιλάκια!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Εφούλα μου,σε ευχαριστώ,και μένα μου αρέσει έχει πλάκα η λαμπρίτσα ναι χαχαχαχαχ,καλή μας εβδομάδα και φιλάκια πολλά, η νύφη μου είναι καλα? να την προσέχεις.

      Διαγραφή
  16. Νόστιμος μεζές το Ελληνικό σούσι ή σχεδόν σούσι.
    Καλά, ξέρεις, βάλε κι αυτό στη λίστα γιατί είναι μπελαλίδικο αλλά νόστιμο!

    Καλό μήνα!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραίο το Ελληνικό σούσι,του βάλαμε κατω τους Γιαπωνέζους,όσο για τη λίστα, του Σίντλερ θα γίνει μου φαίνεται εκατέροθεν,φιλια πολλά και καλό μήνα.

      Διαγραφή
  17. Ξέρω μια ψυχή που θα ξετρελαθεί με αυτόν το μεζέ...βέβαια πρέπει πρώτα να το φτιάξω!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε αν είναι να ξετρελαθεί Μαρία μου ,αξίζει τον κόπο να τον φτιάξεις,φιλάκια.

      Διαγραφή

Σας ευχαριστώ που με επισκεφθήκατε και σχολιάσατε........