Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

Ντομάτες λιαστές

 Ντοματάκια ,αλάτι ξυδι,σκόρδο, δάφνη.
 Πλένετε και κόβετε τα ντοματάκια κατα μήκος στη μέση.Τα βάζετε στη σειρά μέσα σε ένα ταψί και ρίχνετε από πάνω αρκετό αλάτι.Τα σκεπάζετε  με ένα τούλι,τουλπάνι ,γενικά ένα πολύ λεπτό ύφασμα.Τα βάζετε σε ένα μέρος που το χτυπάει ήλιος πολλές ώρες.Αυτά θα βγάλουν υγρά μετά από μερικές ώρες.Στραγγίζετε εκείνα τα υγρά και τα ξαναφήνετε στον ήλιο.Το βράδυ τα παίρνετε μέσα στο σπίτι γιατί έχει υγρασία και θα μαλακώσουν.
 Αν δε θέλετε να περιμένετε πολλές  μέρες να ξεραθούν τα ντοματάκια μολις φύγουν τα πρώτα υγρά τα βάζετε μέσα στο φούρνο και τον ανάβετε στους 80-100 βαθμούς.Τα αφήνετε πολλές ώρες μέσα στο φούρνο να αποξηραθούν τελείως.
 Τα βάζετε σε βάζα με μια κουταλιά σούπας ξύδι, μια σκελίδα σκόρδο, 1-2 φύλλα δάφνης και γεμίζετε το βάζο μέχρι επάνω με λάδι.(Όχι ελαιόλαδο, αλλά καλαμποκέλαιο η ηλιέλαιο)
Κάποιες φορές έχω βάλει μισό -μισό ελαιόλαδο με σπορέλαιο.Αν δε βρείτε  ντοματάκια διαλέγετε μικρές ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες.

10 σχόλια:

  1. Μ' αρέσουν πολυ οι λιαστες ντομάτες!! Καλο μεσημέρι εύχομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα,ολα καλα? εύκολες είναι αφου σ αρέσουν κάντες χχαχαααχα τα λέμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς σε βρίσκουμε Neli:))
    Τι όμορφο το blog σου!!
    Πολύ χρήσιμη ανάρτηση, οι λιαστές ντοματούλες ταιριάζουν σε ένα σωρό λιχουδιές, κι εγώ τις χρησιμοποιώ πολύ!
    Ελπίζω να τα λέμε!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρουσα η πρότασή σου για λιαστά ντοματάκια!
    Είναι τόσο εύκολα να γίνουν, που κακώς τα αγοράζουμε έτοιμα...
    Σου έγιναν όμορφα, έτσι όπως είναι στο μπωλ και στο βαζάκι.

    Καλό Σ/Κ σου εύχομαι.
    Ζαμπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Ελενα ,χίλα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Σίγουρα θα τα λέμε φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Kitchen Stories,ναί είναι πολύ εύκολο να γίνουν και πάντα εμένα μου θυμίζουν ότι πρέπει να ετοιμαζόμαστε σιγά -σιγά για το Χειμώνα.Εξάλλου όταν φτιάχνεις κάτι μόνος, και το χαίρεσαι και ξέρεις πως ακριβώς έχει γίνει και τι χρησιμοποιήθηκε...Καλο Σαββατοκύριακο και σε σένα, ελπιζω να τα λέμε Ζαμπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολυ νοστιμα τα ντοματακια θα τα τιμησουμε δεοντος !
    να εισαι καλα νελι !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι είναι, να τα τιμήσετε και θα διαπιστώσετε κι απο μονοι σας την ωραία τους γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό απόγευμα,και ποιός δεν κολλάει εδω που τα λέμε ειτε να τα βλέπουμε είτε να τα φτιάχνουμε είτε να τα τρώμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ που με επισκεφθήκατε και σχολιάσατε........